La dezbaterile pe recursul în casație formulat de Constantin Niță, apărarea și acuzarea au pus ieri concluzii de rejudecare a apelului, iar instanța a rămas în pronunțare. În esență, Adrian Severin susține că termenul de 30 de zile prevăzut de lege în care poate fi atacată o decizie definitivă de condamnare este unul orientativ, precum cel în care judecătorii sunt obligați să motiveze hotărârea, termen care în multe cazuri nu este respectat.

„Există două posibilități: fie Înalta Curte interpretează termenul acela ca fiind un termen de recomandare – așa cum de altfel interpretează și un altfel de termen, tot de 30 de zile, termenul în care se motivează sentințele pronunțate și care este evident depășit – fie, dacă nu poate face lucrul acesta, cred că cel mai bun lucru pe care îl poate face Înalta Curte este să transmită problema Curții Constituționale”, a declarat Adrian Severin la ieșire din sala de judecată. OUG, un gest politic Întrebat despre o eventuală Ordonanță de urgență pe amnistie și grațiere, Adrian Severin a declarat că un asemenea gest este unul politic, uneori necesar. „Pentru că instrumentele juridice sunt prea puține pentru a descâlci o situație atât de complicată, este probabil necesar un gest politic, cum spunea cineva, o care să taie nodul acesta gordian”, a spus fostul europarlamentar. Severin a fost trimis în judecată după ce ar fi primit bani de la jurnaliști britanici incognito, în schimbul unor „intervenții” în calitate de parlamentar European

 

Consens pe rejudecarea lui Niță

 

Apelul din procesul în care fostul ministru al Energiei Constantin Niță a fost condamnat la 4 ani de închisoare ar putea să fie dezbătut din nou, după ce atât avocatul acestuia, cât și procurorul de ședință al DNA au pus concluzii de rejudecare a cauzei. Constatin Niță, condamnat definitiv apoi eliberat provizoriu pentru judecarea unui recurs în casație – formulat tot pe motivul nelegalității completurilor de 5 – este la un pas de a fi primul inculpat al cărui proces în apel se va rediscuta. Constantin Niță a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru un trafic de influență.