Evenimentul Zilei > Justitie > Adrian Secureanu rămâne sub control judiciar. Fostul manager al Spitalului Malaxa a fost la un pas să scape de măsura preventivă
Adrian Secureanu rămâne sub control judiciar. Fostul manager al Spitalului Malaxa a fost la un pas să scape de măsura preventivă

Adrian Secureanu rămâne sub control judiciar. Fostul manager al Spitalului Malaxa a fost la un pas să scape de măsura preventivă

Adrian Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa, rămâne sub control judiciar, după ce magistrații Curții de Apel București au admis contestația procurorilor și au desființat soluția instanței de fond care hotărâse, inițial, ca aceasta să fie judecat fără nicio măsură preventivă.

Fostul manager este judecat pentru delapidare, iar la începutul săptămânii trecute judecătorul fondului să îi revoce lui Adrian Secureanu controlul judiciar.

„În baza art. 362 alin. 2 C.p.p. raportat la art. 208 alin. 2, alin. 5 şi art. 242 alin. 1 C.p.p. revocă măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpatul Secureanu Adrian Florin. Măsura se comunică inculpatului, instituţiilor, organelor şi autorităţilor prevăzute de art. 215 alin. 5 C.p.p., precum şi reprezentantului Ministerului Public”, se arăta în decizia Tribunalului București.

Procurorii au contestat decizia la Curtea de Apel București, iar magistrații au decis că fostul manager al Spitalului Malaxa trebuie să rămână sub control judiciar.

„Admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcția Națională Anticorupție împotriva încheierii din data de 15.07.2019, pronunțată în dosarul nr. 3252/3/2018/a15 al Tribunalului București- Secţia I Penală . Desființează,în parte,încheierea atacată și, rejudecând în fond: În temeiul art.362 alin.2 Cod procedură penală rap. la art.208 alin.3,5 Cod procedură penală menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată fa?ă de inculpatul Secureanu Florin-Adrian”, se arată în hotărârea Curții de Apel București.

Angajaţii Spitalului Malaxa plăteau facturi la ordine transmise prin bileţele, pe vremea când Secureanu era managerul unității medicale, spun martorii audiați pe fond. Mai mult, funcţionarii din subordinea lui Adrian Secureanu obişnuiau să execute dispoziţiile conducerii fără să pună întrebări şi fără să conteste ordinele.

Daniela Ionescu, economist la unitatea medicală în perioada 2007-2016, şi Ştefan Arsene, magazioner, au relatat în faţa judecătorului Vlad Andriescu de la Tribunalul Bucureşti în ce fel îşi desfăşurau activitatea sub şefia lui Adrian Secureanu. Astfel, Daniela Ionescu a declarat în faţa instanţei că unele facturi erau plătite din dispoziţile lui Adrian Secureanu, transmise fie direct, fie prin intermediul unor bileţele care circulau prin Serviciul Contabilitate sau Serviciul Achiziţii. Mai mult, apropiaţii lui Adrian Secureanu – Cristian Ioniţă şi Mihai Mesner, administratori ai unor firme „de casă” – puteau fi văzuţi în aceste departamente ale spitalului.

„Este posibil ca intrând sau ieşind de la Contabilitate să îl fi văzut pe Ioniţă la Achiziţii, dar fără să îmi dau seama ce lucra el acolo. Când l-am văzut eu era singul la calculator”, a declarat martora Daniela Ionescu.

Procurorul de şedinţă al DNA a întrebat-o pe martoră dacă îşi menţine declaraţia de la urmărirea penală, în care declara că a văzut „facturi fictive”.

„Era vorba de copii ale facturilor şi nu veneau de la Ioniţă, ci de la domnul Secureanu. Fie le găseam pe birou dimineaţa, fie mi le dădea domnul Secureanu. Păreau copii de pe fax. Domnul Secureanu spunea să fac plata urgent”, a relatat martora.

Daniela Ionescu a fost întrebată de procuror dacă Adrian Secureanu se interesa şi dacă plăţile erau făcute. „Da, intra în birou. Precizez că în mod obişnuit nu mă ocupam eu, ci alte colege. Am făcut şi eu astfel de plăţi, apoi mi s-a luat această atribuţie şi i s-a dat doamnei Nicoleta Ciobanu. Aveam o singură încăpere la Contabilitate unde eram eu, doamna Ciobanu, doamna Niţu, doamna Preda (n.r. – Margareta Preda, director financiar-contabil, inculpată în dosar) şi Elena Constantin”, a declarat Daniela Ionescu.

„S-au întâmplat situaţii în care în care nu au făcut plăţile şi dacă au avut vreun reproş din partea lui Secureanu Adrian”, a fost întrebarea procurorului, pusă prin intermediul instanţei.

„Acesta (n.r. – Adrian Secureanu) se interesa de efectuarea plăţii, venea şi spunea că trebuie făcută urgent. Nu treceau două-trei zile fără să întrebe. Nu era doar o impresie. Venea un bileţel şi pe el erau trecute două-trei sume. Apoi venea domnul Mesner după bileţel, iar ulterior erau făcute facturile. S-a întâmplat de mai multe ori ca Preda Margareta să facă un bileţel pe care să scrie o sumă de bani şi denumirea unui articol bugetar – materiale laborator, prestări servicii – după care acel bileţel era luat de domnul Mesner. Apoi, după o perioadă de timp, veneau facturile. Am impresia că facturile erau întocmite pe baza a ceea ce scria pe acel bileţel”, a declarat Daniela Ionescu.

„Din punctul de vedere al întocmirii unor facturi era o procedură normală de lucru?”, a întrebat procurorul.

„Eu eram executant, economist”, s-a scuzat martora. „Nu (n.r- nu era o procedură normală), dar la momentul acela nu prea aveai încotro. (…) Din poziţia în care eram eu nu puteam să nu îndeplinesc atribuţiile”, a recunoscut Daniela Ionescu.

Ştefan Arsene, magazioner, a dat şi el detalii despre activitatea lui în subordinea lui Adrian Secureanu. Acesta era chemat la casierie pentru a ridica bani în vederea realizării unor achiziţii. Dar nu întrotdeauna se întâmpla ca el să ridice banii pentru care semna. Martorul a dat de înţeles că nu era tocmai de acord cu acestă situaţie:. „Din poziţia mea de simplu muncitor nu puteam să mă duc la conducere şi să întreb ce au făcut cu banii”.

Pe 15 mai 2017, Florin Secureanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru delapidare, 5 fapte din care una cu consecinţe deosebit de grave, şi luare de mită, fiind acuzat că în perioada 2009-2016 „a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului”, prejudiciul fiind de aproape două milioane lei. El a deţinut funcţia de manager al spitalului clinic Nicolae Malaxa din Bucureşti în perioada 2007- noiembrie 2016, fiind numit în funcţie de către Primăria Municipiului Bucureşti, autoritate publică în subordinea căreia se află spitalul. Pe 26 noiembrie 2016, Secureanu a fost demis, tot prin decizie a Primăriei Capitalei.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: