Adrian Păunescu, poetul plâns pe cele două maluri ale Prutului

Adrian Păunescu, poetul plâns pe cele două maluri ale Prutului

S-a născut în Basarabia şi a rămas mereu aproape de fraţii de peste Prut. Foarte bun prieten cu regretaţii artişti Grigore Vieru, Ion şi Doina Aldea Teodorovici, Adrian Păunescu a făcut eforturi pentru dezvoltarea limbii şi culturii române în Republica Moldova.

Astăzi, la câteva ore după ce medicii au anunţat că Adrian Păunescu a murit, poetul este deplâns atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău. Oameni politici şi de cultură regretă dispariţia poetului.

Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, a declarat astăzi că Adrian Păunescu "este poetul tuturor românilor. Este un om mare, este o pierdere mare". "Vestea plecării din viaţă a poetului Adrian Păunescu, luptător adevărat pentru valorile naţionale, m-a întristat profund. În aceste momente de adâncă tristeţe sunt alături de familie, prieteni şi cei apropiaţi şi transmit sincere condoleanţe tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit pe cel care a fost Adrian Păunescu", spune, la rândul său, premierul moldovean Vlad Filat, într-un mesaj citat de Agerpres.

La rândul său, Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, declara: "Mă mândresc cu faptul că sunt consătean cu Adrian Păunescu. I-am admirat întotdeauna talentul scriitoricesc şi oratoric, precum şi vocea distinctă cu care l-a înzestrat bunul Dumnezeu pentru a-i deştepta şi lumina pe conaţionalii săi. L-am admirat şi pentru faptul că a fost întotdeauna un om liber, un misionar şi un clopotar al poporului său, un om bun, blajin, care a ştiut să-şi cucerească admiratorii şi să-şi dezarmeze duşmanii cu sloganul creştinesc şi totuşi iubirea".

Ne puteți urmări și pe Google News

Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române, declara în această dimineaţă că, odată cu dispariţia lui Păunescu, s-a pierdut şi "ultimul mare poet social român". "Şerban Cioculescu a spus, cu 30 de ani în urmă, despre Adrian Păunescu că este cel mai mare poet social după Arghezi. Eu mai completez să spun că este şi ultimul mare poet social român".

În urmă cu doar câteva luni, în august, Păunescu a primit titlul de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. Cu acea ocazie, preşedintele instituţiei, Gheorghe Duca, declara că "Păunescu trăieşte cu Basarabia în suflet".

Una dintre cântăreţele din Republica Moldova, Maria Mocanu, care a interpretat piesa "Galbenă gutuie", scrisă de Adrian Păunescu, a declarat astăzi pentru Agerpres că "pentru noi, basarabenii, poezia lui Adrian Păunescu a însemnat enorm de mult. Începând cu cenaclurile Flacăra, atunci când poezia românească şi posturile de radio nu erau accesibile, ne tăinuiam şi ascultam cântecele pe viersurile dumnealui. Regretăm foarte mult moartea poetului şi omului de cultură Adrian Păunescu. Este o pierdere mare".

Bustul lui Adrian Păunescu, în centrul oraşului Chişinău

Şi directorul Casei Limbii Române din Republica Moldova, Alexandru Bantoş, a ţinut să-şi arate regretul faţă de dispariţia lui Adrian Păunescu. "Adrian Păunescu a fost un mare poet, este un mare poet, este un mare patriot al ţării, al României, dar şi al Basarabiei. Este omul prin care românismul a trecut Prutul şi a pătruns în Basarabia şi până la 1989", a mai spus acesta, citat de Agerpres.

Iar poetul şi publicistul Nicolae Dabija a precizat că pe Aleea Clasicilor din centrul Chişinăului "este rezervat un loc pentru Păunescu. Probabil că la Copăceni este necesară dezvelirea unei statui. De asemenea, am făcut demersuri ca şcoala din satul natal să-i poarte numele. El a făcut foarte mult pentru Basarabia şi acum a venit rândul să facem măcar câte ceva pentru Păunescu", a mai spus Dabija.

Reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din Moldova vor organiza câteva acţiuni pentru comemorarea poetului Adrian Păunescu. "A fost şi rămâne un mare poet şi un mare prieten al Basarabiei. Este o mare durere şi un mare gol se creează. A fost un rapsod al idealurilor naţionale, un cântăreţ al pătimirii noastre", a mai spus preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi.

Adrian Păunescu, Grigore Vieru şi soţii Aldea Teodorovici

Născut în Basarabia, Adrian Păunescu şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în judeţul Dolj. A păstrat o legătură strânsă cu oamenii de cultură de peste Prut, iar alături de Grigore Vieru, Ion şi Doina Aldea Teodorovici a cântat şi a recitat poezii în faţa soldaţilor care au luptat în războiul de pe Nistru.

Cei patru artişti s-au aflat la aproape 300 de metri distanţă de frontul de luptă. Ion şi Doina Aldea Teodorovici, compozitor şi cântăreţ din Republica Moldova, au murit pe 30 octombrie 1992, în urma unui accident de maşină, la 49 de kilometri distanţă de Bucureşti.

Despre Grigore Vieru, Adrian Păunescu spunea că este cel mai bun şi drag prieten. În ianuarie 2009, la înmormântarea lui Grigore Vieru, Adrian Păunescu a compus o poezie în amintirea poetului basarabean. <object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Tsv50PdIwWU?fs=1&hl=ro_RO" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/Tsv50PdIwWU?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Poetul Adrian Păunescu a murit în această dimineaţă, la 67 de ani. "Astăzi, 05.11.2010, la orele 07.15, inima maestrului Adrian Păunescu a încetat să mai bată. După nenumărate tentative de resuscitare a trebuit să ne declarăm învinşi... şi maestrul a plecat dintre noi", a declarat medicul Şerban Bradisteanu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Floreasca.