Adrian Năstase lansează "guvernul Tăriceanu 3"

Adrian Năstase lansează "guvernul Tăriceanu 3"

Pe lângă scenariul cu suspendarea preşedintelui, liderii PSD au mai lansat ieri o strategie de reacţie pentru situaţia în care Traian Băsescu ar refuza nominalizarea premierului propus de o eventuală majoritate parlamentară.

Autorul: Adrian Năstase. „Dacă Băsescu nu va lua în serios voinţa populară şi, în consecinţă, punctul de vedere al partidelor la formarea guvernului, hotărând - arbitrar - să numească un alt prieten de-al său drept candidat la funcţia de prim-ministru, care să umble apoi prin oraş pentru a cumpăra voturi sub şantajul unor posibile alegeri anticipate, atunci majoritatea parlamentară creată după alegeri ar putea să nu se prezinte la votul pentru învestitură, guvernul Tăriceanu continuând să funcţioneze, în baza art. 110, alin. 4 din Constituţie“, scrie Năstase pe blogul personal.

Articolul invocat spune că executivul ar îndeplini în această situaţie „numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului guvern“. Practic, ţara ar fi condusă de „guvernul Tăriceanu 3“, într-o formulă nouă, cu atribuţiuni limitate. Până când? „Până când Băsescu ar lua în serios consultarea partidelor. În aceste condiţii, Băsescu ar putea să-l ţină acasă la el pe candidatul căruia i-a acordat «încrederea » sa“, precizează Năstase. Cum să-l ţii pe Băsescu pe tuşă

Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a confirmat scenariul vehiculat de Năstase. „Este o ipoteză de lucru. S-a discutat în PSD, dar nu într-un cadru formal“, a declarat Corlăţean. Liderii PSD susţin că neînvestirea guvernului propus de Băsescu prin neparticipare la şedinţă e o variantă mai sigură decât aceea de a respinge prin vot variantele preşedintelui. Dacă s-a merge la vot, există riscul ca, după trei refuzuri de învestire, să se ajungă la anticipate. În plus, prin neparticipare la şedinţă, PSD şi PNL şi-ar putea controla parlamentarii care ar putea fi tentaţi să voteze în secret pentru guvernul propus de Băsescu.

Perdea de fum pentru a ascunde planul suspendării

Scenariul boicotării formării unui nou guvern prin neprezentarea majorităţii parlamentarilor este plauzibil, dar riscant, pentru că răspunderea pentru situaţia în care ţara nu ar fi guvernată ar cădea în seama senatorilor şi deputaţilor. Din acest motiv, ipoteza lansată de Adrian Năstase ar putea fi doar o diversiune care să abată atenţia de la adevărata strategie a PSD - suspendarea preşedintelui şi nominalizarea premierului de către şeful interimar al statului - pe care social-democraţii s-au repezit să o infirme. „Am impresia că domnul preşedinte Băsescu are nevoie să se prezinte în marea victimă naţională. Nu există în intenţia noastră niciun gest care să depăşească limita jocului democratic şi constituţional din România“, a declarat Mircea Geoană. „Nu merită riscul. După prima experienţă cu suspendarea şi după jocul preşedintelui cu victimizarea, chiar dacă juridic ar exista motive de suspendare, există riscul să dea rezultate“, a spus şi Titus Corlăţean.

ÎN LUCRU

PSD nu abandonează scenariul suspendării preşedintelui Traian Băsescu În ciuda declaraţiilor publice de negare, liderii PSD menţin scenariul suspendării lui Traian Băsescu. „Este o ipoteză la care vom recurge in extremis dacă preşedintele nu va numi premier de la majoritatea PSD-PNL“, ne-a declarat un lider social-democrat. Scenariul prevede ca PSD să preia preşedinţia Senatului, iar liberalii pe cea a Camerei, demonstrând astfel că există o majoritate parlamentară. Apoi vor înainta preşedintelui propunerea de premier a acestei majorităţi. Dacă şeful statului va refuza, se va trece la suspendare, iar preşedintele Senatului, întrucât va exercita funcţia de preşedinte interimar al României, îl va nominaliza premier pe Mircea Geoană. Chiar dacă Băsescu va fi repus în funcţie după referendum, nu va mai avea ce să facă şi va trebui să se resemneze cu un guvern pe care nu-l va mai putea schimba în următorii patru ani.

Ne puteți urmări și pe Google News