Evenimentul Zilei > Justitie > Adrian Năstase a fost eliberat și cere alegeri anticipate
Adrian Năstase a fost eliberat și cere alegeri anticipate

Adrian Năstase a fost eliberat și cere alegeri anticipate

După 7 luni de detenție, fostul premier a plecat de la închisoarea Jilava spre ferma din Cornu. El nu are voie să ocupe nicio funcție publică 5 ani de acum înainte.

În această a doua condamnare, Adrian Năastase a stat 226 de zile în închisoare.Judecătoarea Mihaela Raluca Andras de la Tribunalul Ilfov a decis că fostul premier merită să fie eliberat condiționat înainte de termen.

La proces, Năstase a făcut glumițe pe seama procurorului DNA care a cerut amânarea procesului pe motiv că de la dosar lipsește expertiza psihologică a condamnatului. ”Înțeleg grija DNA pentru viitorul meu… Eu nu înțeleg de ce DNA trebuie să participe și la ședința de eliberare conditionată”, a declarat Năstase. De cealaltă parte, procurorul a arătat că ” Năstase nu a învățat nimic din experiența din spatele gratiilor. Nu a înțeles ideea de justiție. Nu a conștientizat încă fapta pe care a comis-o, lucru care reiese din atitudinea sa”. După câteva ore, instanța a decis, irevocabil, eliberarea lui Adrian Năstase.

La ieșire, cu vocea și mâinile tremurânde, Năstase a declarat că are diverse idei extravagante: alegeri anticipate anul viitor ”care să construiască un parlament solid” și o schimbare a legii electorale. El a mai precizat că trebuie o lege a grațierii penale în condițiile în care, la plecare, deținuții l-au salutat de la ferestre.

„Penitenciarul este o instituție depășită”. El a mai precizat că nu va da interviuri o perioadă și că a primit oferte de muncă de la un guvern străin și de la mai multe firme multinaționale.

Eliberat condiționat

Fostul premier avea de executat o pedeapsă de 4 ani și jumătate rezultată din combinarea celor două condamnări primite în dosarele ”Trofeul Calității” și ”Zambaccian”. El a ieșit din închisoare după ce a executat o treime din pedeapsă.

În ”Trofeul Calității” el a fost condamnat la 2 ani închisoare cu executare, din care a stat închis efectiv 271 de zile. În ”Zambaccian”, fostul premier a fost condamnat la 4 ani închisoare, pedeapsă majorată la 4,5 ani, după contopire.

A doua oară, Năstase a stat efectiv după gratii alte 226 de zile. Prima seară de după eliberare va fi petrecută de Adrian Nastase la ferma de la Cornu, acolo unde își trimitea dușmanii politici să-i numere ouăle de la ferma de păsări. „Acolo ne așteaptă mama, sper să se bucure de spațiul liber. Nu vom merge la Zambaccian. Tatăl meu a vrut să fie departe de oraș, să aibă parte de liniște”, a declarat Andrei Năstase.

Cinci ani de acum încolo, Adrian Năstase nu are voie să ocupe vreo funcție publică, aceasta fiind o pedeapsă complementară.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.