Ministrul Finanțelor anunță noi creșteri de salarii pentru bugetari. Cine n-a primit mai mulți bani în ianuarie va primi acum

Ministrul Finanțelor anunță noi creșteri de salarii pentru bugetari. Cine n-a primit mai mulți bani în ianuarie va primi acum Sursă: Pfongabe33 | Dreamstime.com

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, a declarat că angajații care nu au beneficiat de majorări salariale de la 1 ianuarie 2022, vor avea parte de creșteri cu o pătrime a salariilor, cel mai probabil de la 1 iulie 2022, când va fi stabilită rectificarea bugetară.

Miercuri, 29 iunie, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că a fost stabilită o creștere salarială pentru angajații care nu au beneficiat de majorările aplicate începând din 1 ianuarie 2022.

Majorări salariale de 15%, anunță ministrul Adrian Câciu

„A fost stabilită, dacă nu mă înşel, anunţată o creştere cu o pătrime a salariilor pentru toată lumea care nu a primit de la 1 ianuarie. Dacă nu mă înşel, o creştere cu o pătrime”, a transmis ministrul Finanțelor. Majorările ar putea fi aplicate începând din data de 1 iulie 2022, odată cu rectificarea bugetară aferentă.

În mai 2022, membrii Camerei Deputaților au adoptat, ca for decizional, mărirea salariilor bugetarilor începând din data de 1 iulie, cu o pătrime din diferenţa de salariu stipulată în Legea salarizării unitare 153/2017 pentru 2022, respectiv cele din luna decembrie 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salarii cu 50% mai mari pentru angajații statului care lucrează cu fonduri externe nerambursabile

Majorarea cu 15% a fost motivată de „complexitatea muncii” angajaților din Ministerele Transporturilor, Culturii, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Sportului. Pe lângă asta, angajații din aparatul propriu al Ministerului Sănătății se bucură de salarii majorate cu până la 25%.

Mai mult, angajații din instituţii sau autorități publice beneficiază de majorări salariale, solde sau indemnizaţii de încadrare cu până la 50% din salariu, proporţional cu timpul alocat activităţilor desfășurate pentru fiecare proiect, dacă respectivele proiecte sunt finanțate din fonduri externe rambursabile, conform legilor privind ratificarea acordurilor de împrumut ale Parlamentului român.

În acest caz, este vorba despre personalul care lucrează cu fonduri externe nerambursabile, diferite de fondurile europene nerambursabile. Pentru a intra în vigoare noile majorări, este nevoie ca președintele Klaus Iohannis să promulge proiectele de lege, conform Adevărul.

Salariile bugetarilor, majorate pe ascuns. Ce sume urmează să încaseze demnitarii români de la 1 iulie

În lipsa oricăror dezbateri în plen, parlamentarii români decid să crească salariile tuturor bugetarilor români, deși anterior declaraseră că nu vor exista majorări în acest sens. Măririle de salariu se încadrează între 880 și 1.400 de lei, în contextul în care România suferă de pe urma crizei energetice în ascensiune.

Înainte de această majorare, membrii PSD și PNL au anunțat că nu vor exista salarii mai mari pentru demnitari, pentru că dispun deja de suficiente venituri de la stat, însă au acționat contrar afirmațiilor.

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în decembrie 2021, de 1.262.318, cu 3.508 mai multe comparativ cu luna precedentă, iar 63,97% dintre acestea în administraţia publică centrală, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor și citate de Agerpres.