Potrivit ordonanței de guvern, care a fost adoptată de Legea 64/2020, de la 1 iulie vor crește salariile unor angajați din sistemul sanitar, care până acum au fost uitați de toate guvernele care s-au perindat.

Este vorba despre angajați precum fiziokinetoterapeuții și bioinginerii medicali, care pot ajunge la un salariu de maximum 5.976 de lei, dacă lucrează în unități clinice. Logopezii, sociologii, profesorii de cultură fizică medicală, kinetoterapeuții și asistenții sociali care lucrează în instituții publice vor beneficia și ei de creșteri salariale, aprobate tot prin ordonanța de guvern. Pentru aceste categorii, care au gradație maximă, denumită generic ”principal”, salariile pot ajunge la 5.590 lei.

Angajații care asigură serviciile de ambulanță, primiri urgențe și terapie intensivă vor ajunge la un salariu de cel mult 6.376 de lei.

Aceste categorii de personal medical trebuiau să ajungă la aceste salarii abia în 2022, dar Guvernul a decis ca acest lucru să se întâmple mai repede. ”Prin excepție de la prevederile alin. (4), personalul din sistemul sanitar care ocupă funcțiile de fiziokinetoterapeut, kinetoterapeut și profesor CFM, potrivit anexei nr. II, beneficiază, începând cu data de 1 iulie 2020, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022″, se arată în lege.

Nici salariul directorul Institutului Național de Sănătate Publică nu a fost uitat de guvern. Venitul acestuia este egal cu salariul unui medic. ”Salariul de bază pentru funcția de director general din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică nu poate fi mai mic decât salariul de bază corespunzător funcției de medic deținute sau aflate în subordine, după caz, majorat cu 10%”, se arată în Legea 64/2020.

De asemenea, nici directorul INSP nu a fost uitat de guvernanți. ”Salariul de bază pentru funcția de director general adjunct din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică nu poate fi mai mic decât salariul de bază corespunzător funcției de medic deținute sau aflate în subordine, după caz, majorat cu 7,5%”, se mi arată în actul normativ.

EvZ va prezintă grila de salarizare

* Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical; principal S  5976 lei
* Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical; specialist S 5248 lei
* Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical S 4904 lei
* Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical; debutant S 4543 lei
* ogoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social; principal S 6262 lei.