Teste mai complexe pentru admiterea la liceu. Cum se vor desfășura examenele
- Maria Dima
- 13 mai 2024, 11:07
Elevii din Republica Moldova care vor să fie admiși anul acesta la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului. Absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.
”Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, citată de radiomoldova.md.
Admiterea la liceu. Examene centralizate
Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.
„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.
Vechea metodologie a Ministerului Educației în ceea ce privește admiterea la liceu presupunea ca elevii să fie promovați în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.
Elevii cu mediile de gimnaziu mai mici de 6.00 nu vor fi admiși în liceele cu frecvență
Începând cu anul 2024, elevii cu mediile de gimnaziu mai mici de 6.00 nu vor fi admiși în liceele cu frecvență. Noul regulament a fost aprobat de Ministerul Educației și Cercetării la sfârșitul lunii februarie și a intrat în vigoare la data de 5 martie.
”În cazul copiilor care nu reușesc să atingă acest nivel, există opțiunea unui colegiu sau a unei școli profesionale, dar pentru noi, principial este să construim un sistem meritocratic, unde cei care au un anumit nivel de rezultate merg mai departe la licee teoretice, unde se studiază în profunzime discipline teoretice, ceilalți, în funcție de posibilități, capacități, interese – merg spre un colegiu, unde încep să învețe mai devreme o profesie, în ideea de a accede pe piața muncii după absolvire sau a merge la universitate ori școală profesională”, a explicat ministrul Educației, Dan Perciun.