Admiterea la facultate. Cele mai râvnite specializări și calendarul concursurilor

Admiterea la facultate. Cele mai râvnite specializări și calendarul concursurilorAdmiterea la liceu. Sursa foto: arhiva EVZ

Universitățile își deschid porțile pentru viitorii studenți și încep selecția lor. La majoritatea specializărilor, admiterea se face pe baza mediei obținute la bacalaureat și în anii de studiu, însă mai există specializări la care admiterea este prin concurs. Printre acestea se află Medicina, Informatica și Electronica.

Anul acesta, facultățile cu cea mai mare cerere vor organiza concurs de admitere la studiile de licență. La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, concursul are loc pe 23 iulie. A fost înregistrat un număr record de înscrieri, 3.844 de absolvenți de liceu dorind să între la una dintre specializările universității. Aceștia vor concura pentru unul dintre cele 1.245 de locuri bugetate sau 380 de locuri cu taxă.

Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, spune că în acest an un număr record de candidați s-au înscris la concurs. Dintre cei 3.844 de înscriși, 19 sunt premiați ai olimpiadelor naționale de biologie, fizică și chimie.

Unde se susțin concursurile la Universitatea de Medicină din București și câte locuri sunt disponibile

Concursul pentru Medicină și Medicină dentară se organiză Complexul Expozițional Romexpo (pavilioanele B1 și B2), iar cel pentru Facultatea de Farmacie și Facultatea de Moașe și Asistente Medicale se va desfășura la Facultatea de Farmacie din Palatul Facultății de Medicină din București.

În ceea ce priveşte repartizarea cifrei de şcolarizare pe facultăţi pentru admiterea în anul universitar 2023-2024, la Facultatea de Medicină (360 de credite, durată 6 ani de studiu) sunt 735 de locuri finanţate de la buget şi 250 locuri cu taxă. Pentru Facultatea de Stomatologie (360 de credite, durată 6 ani de studiu) sunt 201 locuri finanţate de la buget şi 100 locuri cu taxă, la Facultatea de Farmacie (300 de credite, 5 ani de studiu) sunt scoase la concurs 119 locuri finanţate de la buget şi 20 locuri cu taxă, în timp ce la FMAM, la specializarea Asistenţă Medicală Generală (240 de credite, 4 ani de studiu,) sunt 90 de locuri finanţate de la buget şi 3 locuri cu taxă.

Pentru specializările Balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală respectiv Tehnică Dentară (3 ani de studiu şi 180 de credite) au fost repartizate 43 de locuri finanţate de la buget şi 3 locuri cu taxă, respectiv 43 de locuri finanţate de la buget şi 3 locuri cu taxă, în timp ce pentru specializarea moașe au fost scoase la concurs 15 locuri (14 la buget și 1 cu taxă), potrivit adevărul.ro.

La concursul Facultății de Medicină s-au înscris 2.546 de candidați pentru 735 de locuri. La Facultatea de Stomatologie s-au înscris 748 de candidați pentru 201 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie 91 de candidați pentru 119 locuri, iar pentru FMAM 459 de candidați pentru 190 de locuri.

Taxa de studii la Medicină și Drept

Senatul UMF „Carol Davila” a stabilit ca taxele de studii pentru ciclul de studii universitare de licenţă pentru anul universitar 2023–2024 să fie similare celor de anul trecut: 15.000 lei/an de studiu pentru Facultățile de Medicină și Stomatologie, de 10.000 lei/an de studiu pentru Farmacie şi de 8.000 lei/an de studiu pentru FMAM.

Absolvenții de liceu și-au arătat un interes mare și pentru Facultatea de Drept. Potrivit datelor oficiale, la Universitatea București, până pe 15 iulie erau înscriși la concursul de admitere 1.243 de candidați pentru 285 de locuri finanțate de la buget și 294 de locuri cu taxă. În acest an, facultatea oferă și 400 de locuri pentru învățământ la distanță. În plus față de locurile finanțate de la buget mai există încă două locuri fără taxă pentru candidații romi, 9 locuri pentru absolvenții de liceu din rural, 1 loc pentru absolvenții proveniți din sistemul de protecție socială, 4 locuri pentru românii de pretutindeni, 5 locuri pentru cetățenii din afara UE.

În cazul absolvenților cu o diplomă de licență, admiterea se face în ordinea mediei de la examenul de licență de la facultatea absolvită anterior. Concursul are loc pe 20 iulie, la ora 9.00, și va consta într-o singură probă la trei discipline de concurs – Limba română. Economie și gândire critică. Durata concursului este de 4 ore, fiecare candidat având de rezolvat un test-grilă cu 100 de subiecte. Candidații au voie să folosească doar pix de culoare neagră.

Taxa de studiu la Facultatea de Drept din București pentru anul universitar 2023-2024 este de 6.000 de lei.

Facultățile de Automatică și Electronică organizează concurs

Două facultăți din cadrul Politehnicii București organizează concurs: Automatica și calculatoarele și Electronica, telecomunicații și tehnologia informației. Candidații care s-au înscris la Inginerie electrică, Energetică, Inginerie mecanică și mecatronică, Inginerie industrială și robotică, Ingineria sistemelor biotehnice, Transporturi, Inginerie aerospațială, Știința și ingineria materialelor, Inginerie chimică și biotehnologii, Inginerie în limbă străine Științe aplicate, Inginerie medicală, Ingineria și managementul afacerilor vor fi admiși prin concurs de dosare, pe baza mediei de la Bacalaureat și a mediilor din liceu la anumite materii.

Candidații se pot înscrie la o singură facultate, dar pot opta pentru redistribuire la celelalte facultăți în cazul în care ratează admiterea la facultatea dorită.

Examenul scris are loc pe 17 iulie, iar redistribuirea începe pe 19 iulie și se încheie pe 22 iulie.

Candidații care vor să urmeze studiile de licență la Academia de Studii Economice din București, admiterea se face prin concurs de dosare, plus eseu motivațional. La specializarea Cibernetică economică, învățământ cu frecvență, sunt 207 locuri la buget și 35 la taxă și s-au înscris 949 de candidați, în timp ce la Informatică economică sunt 282 de locuri la buget și 60 la taxă, numărul candidaților înscriși fiind de 1.027. La specializarea Drept sunt 44 de locuri la buget și 99 la taxă, numărul înscrișilor fiind de 694. La specializarea Management în limba engleză sunt 38 de locuri la buget și 32 la taxă, numărul candidaților înscriși fiind 36.

Listele candidaților admiși se publică pe 19 iulie. Costul unui an de studii este de 4.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News