Admitere de formă la ASE

Admitere de formă la ASE

Sute de absolvenți de liceu au luat cu asalt secretariatul Academiei de Studii Economice din București chiar de marți, prima zi de înscriere. Admiterea se va face în acest an pe baza unui eseu motivațional care trebuie depus odată cu dosarul de admitere

Asaltul Academiei din Piața Romană nu s-a domolit nici ieri, sute de candidați înghesuindu-se să prindă un loc la facultatea dorită. Și au toate șansele dacă vor fi suficient de convingători în eseul motivațional introdus anul acesta de conducerea universității drept criteriu de admitere. Mai ales că eseul în cauză este redactat anterior de candidat și depus odată cu dosarul de admitere.

Media de la Bac, criteriu de selecție

Modalitatea de admitere introdusă de anul acesta la ASE i-a bucurat pe candidați care spun că nu au avut nicio problemă în redactarea eseului în care au explicat de ce au ales Academia de Studii Economice. Eseul va fi notat cu admis sau respins, iar ierarhizarea candidaților se va face pe baza mediei de admitere la Bacalaureat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Simplificarea la maximum a modalității de admitere i-a determinat și pe absolvenții de liceu de la profilul uman să facă pasul către învățământul superior economic. Întrebată despre ce a scris în eseu, Adriana Opriș, una dintre candidate, absolventă de profil uman, a mărturisit că motivele personale au primat: „Am scris despre faptul că și părinții mei au urmat această facultate și, din acest motiv, îmi doresc și eu o carieră în domeniu“. Fata spune că foarte mulți colegi de-ai ei care au terminat filologia au aplicat acum la ASE. Faptul că urmează examene de matematică nu o sperie pe Adriana. Cât despre viitor, tânăra își dorește un loc de muncă în Germania, motiv pentru care și-a ales o secție cu predare în limba germană. Mulți dintre cei care s-au înscris la ASE au și o a doua variantă de continuare a studiilor. Adriana a optat pentru Facultatea de Sociologie a Universității din București, în timp ce Cristina Silvestru, o altă candidată venită ieri la înscriere, a ales Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Cibernetica, în topul preferințelor

Academia de Studii Economice scoate la concurs, pentru anul universitar 2014-2015, peste 5.500 de locuri la studiile de licență pentru 24 de specializări, dintre care peste 2.790 sunt la buget și mai mult de 2.600, la taxă. Conform celor declarate de candidați, concurența cea mai acerbă este la Facultatea de Cibernetică. Aceasta pune la bătaie peste 700 de locuri la patru specializări. Pentru a-i ajuta pe candidați să evite ambuscada, reprezentanții facultății au permis intrarea în clădire doar a absolvenților care aveau actele necesare înscrierii.

Concurență mare și la „Babeș-Bolyai”

În primele patru zile de înscriere, pentru cele 4.840 de locuri bugetate din cadrul universității clujene, la forma de învățământ cu frecvență, s-au înscris 6.965 de candidați, cu aproape 650 mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În acest an, Universitatea „Babeș-Bolyai” scoate la concurs 4.840 de locuri bugetate, peste 9.000 de locuri în regim cu taxă și 2.500 pentru învățământ la distanță.

Înscrierile la cele 21 de facultăți se desfășoară în perioada 14-20 iulie, urmând ca rezultatele finale ale procesului de admitere să fie afișate până la data de 31 iulie. Două dintre facultăți au și încheiat joi înscrierile: cea de Educație Fizică și Sport, cu 411 dosare depuse pentru cele 113 locuri scoase la concurs, și, respectiv, Teologie Ortodoxă, cu 118 candidați pentre cele 94 de locuri bugetate.

„Am plătit pentru diplome de Bac”

Cadidații care așteptau ieri să se înscrie la ASE s-au declarat și ei nemulțumiți de faptul că au primit simple adeverințe în locul diplomelor de Bacalaureat. „Nu mi se pare în regulă să iei examenul de Bacalaureat și să te alegi cu o simplă foaie de hârtie, plus că noi am plătit pentru acele diplome, pe care am auzit că le vom primi abia prin septembrie“, a declarat Adriana Opriș, absolventă a Școlii Centrale din Capitală.