Adio, Valea Prahovei. Apare un noul El Dorado în România. Se investesc sume colosale

Adio, Valea Prahovei. Apare un noul El Dorado în România. Se investesc sume colosaleMunții Apuseni, incluși într-un top al destinațiilor ideale pentru drumeții. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Președinții Consiliilor Județene din Bihor și Alba au bătut palma pentru a moderniza mai multe drumuri turistice din zona Munților Apuseni.

Zilele acestea, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și președinte Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, au decis să își unească forțele și să modernizeze mai multe drumuri turistice din Munții Apuseni.

„Prin acest parteneriat se urmărește punerea în valoare și conservarea zonei carstice, un singur concept de turism și un plan unitar de promovare, indiferent de județul pe care sunt administrativ situate zonele montane. Se va colabora pentru adoptarea reglementărilor urbanistice pentru zona montană, pentru promovarea meșteșugurilor și produselor locale și în vederea colaborării între serviciile Salvamont și Salvaspeo”, au transmis reprezentanții CJ Bihor.

Președinții Consiliilor Județene Alba și Bihor au decis ca primul drum care va fi modernizat să fie cel dintre  Padis (Bihor) și Ic Ponor (Cluj), una dintre cele mai frumoase zone din Munții Apuseni.

„Este vorba despre un viitor parteneriat pentru a putea să legăm zona Garda - Arieșeni, zona carstică dintre județele Alba, Bihor, dar și Cluj. De asemenea, să punem în valoare această bogăție, care înseamnă bogăția naturală a Munților Apuseni, dar și partea culturală, tradițiile, arhitectura și până la urmă tot ce înseamnă oferta pe care ne-a lăsat-o înaintașii noștri pe aceste locuri. Sunt convins că așa cum îl cunoaște toată țara pe domnul Bolojan, cum știm că și noi dorim să ducem lucrurile până la capăt, această discuție se va finaliza cu proiecte care vor fi puse în practică: infrastructură rutieră, infrastructură turistică, infrastructură culturală și cum spuneam, să le valorificăm toate acestea pentru cei care trăiesc în această zona a Munților Apuseni”, spune președintele CJ Alba, Ion Dumiutrel.

Trei centuri ocolitoare în Zona Metropolitană Oradea, până în 2024, cu fonduri europene

Trei comune vecine cu municipiul Oradea vor avea, în 2024, centuri ocolitoare, finanţate din fonduri europene, a anunţat miercuri Consiliul Judeţean Bihor.

Potrivit unui comunicat, este vorba despre comunele Oşorhei (5,8 km), Nojorid (8,4 km) şi Sântandrei (5 km).

Consiliul Judeţean a semnat, în cursul zilei, contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei, SC Aduro SRL, în valoare de 754.790,40 lei, fără TVA, pentru realizarea proiectelor tehnice de execuţie din obiectivul ”Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea, judeţul Bihor”.

„Proiectele tehnice vor fi finalizate în termen de şase luni şi le vom depune pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR - NV). La sfârşitul acestui an vom organiza licitaţiile pentru selectarea constructorilor, iar la primăvară ne propunem să începem lucrările. Din 2024 se va circula pe aceste trei centuri. În zilele următoare, firma SC ADURO IMPEX SRL îşi va constitui garanţia de bună execuţie, iar de săptămâna viitoare vor începe efectiv lucrările de proiectare. Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică. Între timp, lucrăm şi la realizarea centurilor Sânmartin şi Biharia”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.