„Cred că cel mai important e să construim în această vară, dacă sperăm să ajungem la valori mici ale numărului de cazuri noi, încât odată cu începerea activităţii în septembrie, în unităţile de învăţământ, să punem în practică un set de măsuri şi să antrenăm, pe de-o parte, cadrele didactice, iar pe de altă parte trebuie să informăm populaţia ca să îşi educe copiii.

Să ne gândim puţin la modul în care putem să accesăm diverse spaţii unde au loc evenimente sociale care sigur, nu vor mai fi de amploarea celor cu care eram obişnuiţi, dar probabil că un număr mic de persoane vor putea accesa aceste evenimente sau aceste spaţii.

Cred că o să trebuiască să facem un antrenament foarte serios în cursul verii şi chestiunea legată de concedii, sigur, cu toţi ne dorim, trebuie să găsim o soluţie să ne deconectăm de momentul acesta, dar nici să credem că lucrurile se vor schimba radical, cu 180 de grade, peste noapte sau cu data de 15 mai şi, dintr-o dată, problema a dispărut din punct de vedere epidemiologic şi ne vom putea relua activitatea normală.

La un interval de două săptămâni să fie evaluată situaţia epidemiologică şi să poată să relaxeze progresiv, începând cu accesul la anumite tipuri de servicii, continuând cu posibilitatea de a călători în ţară şi aşa mai departe”, a spus Rafila la Digi 24.

Întrebat despre prezenţa termoscannerelor în locurile publice, Rafila spune că acestea ar trebui să existe.

„Termoscannere, da, pentru locurile unde sunt mulţi oameni, dar sunt convins că la intrarea în instituţii, acolo unde nu sunt disponibile, fiecare instituţie poate procura termomentre din astea de măsurat temperatura de la distanţă şi nu reprezintă o problemă, sunt foarte accesibile, se pot utiliza la şcoli, în alte tipuri de spaţii şi oferă siguranţă că nu intră persoane bolnave în aceste spaţii şi dacă sunt bolnave, sunt trimise spre unităţi medicale”, a spus Rafila.

Rafila a mai ţinut să sublinieze că măsurile luate nu sunt împotriva cuiva anume.

„Nu sunt măsuri împotriva cuiva sau a unui anumit tip de activitate, activităţile sunt evaluate din punct de vedere al riscurilor, pentru activitatea publică, iar relaxarea măsurilor ţine cont de acest algoritm care poate să ducă la o consideraţie că o activitate sau altă activitate au un impact mai mare. Cu cât numărul de persone e mai mare, cu atât probabilitatea e mai mare şi riscurile cresc”, a mai spus Alexandru Rafila.