TENDINŢĂ EUROPEANĂ. Obligaţi să facă economii, medicii vor prescrie mai puţine medicamente de ultimă generaţie în acest an.
Accesul populaţiei la tratamente noi va fi din ce în ce mai redus, din cauza crizei, nu doar în România, ci şi în Marea Britanie, afirmă Fiona Godlee, redactor-şef la publicaţia „British Medical Journal”.
Medicii vor începe să folosească medicamente mai vechi şi mai puţin costisitoare, care s-au dovedit efciente în timp, iar accentul va fi pus pe consumul de medicamente generice. Tot din cauza crizei, este posibil să pătrundă pe piaţă mai multe medicamente contrafăcute, periculoase pentru sănătatea populaţiei. Un alt efect al recesiunii ar putea fi creşterea alcoolismului şi a depresiilor, având în vedere expansiunea şomajului.
Presiuni pentru generice
Un domeniu care va avea de suferit în următoarea perioadă va fi cercetarea medicală. Sistemele de sănătate nu îşi vor mai putea permite prescrierea de medicamente de ultimă generaţie, aşa că medicii vor fi obligaţi să se întoarcă la medicamentele vechi, dar care s-au dovedit eficente în timp. De asemenea, peste tot în lume vor exista presiuni privind prescrierea medicamentelor generice (fără patent). „Robinetul pentru medicamentele noi s-a cam închis, dar totuşi să nu uităm că şi medicamentel
e vechi sunt uneori la fel de bune sau chiar mai bune decât cele noi şi avem aici ca exemplu antidepresivele”, a spus Fiona Godlee, la seminarul „Parteneriat pe termen lung privind criza economică”, desfăşurat zilele trecute la Institutul Cultural Român din Marea Britanie. Fenomenul s-ar putea resimţi şi în România. „Chiar dacă se vor consuma mai multe medicamente generice, asta nu înseamnă că efectul terapeutic va fi mai slab. Orientarea spre un preţ mai mare sau mai mic nu are consecinţe asupra eficienţei medicamentelor”, susţine Ioan Fulga, şeful Catedrei de farmacologie, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Întrucât accesul la medicamente va fi mai scăzut, autorităţile trebuie să ia de pe acum măsuri de control privind pătrunderea pe piaţă a produselor contrafăcute. „Este o problemă ce ţine de autorităţi, iar cu un sistem bine reglementat nu cred că vor exista riscuri de a intra medicamente contrafăcute în famaciile din România”, mai spune Ioan Fulga.
Atenţie la alcoolici şi depresivi!
Pentru că numărul şomerilor este deja în creştere, în Marea Britanie se urmăresc investiţii în serviciile de sănătate mentală. „Şomajul va aduce o mare presiune pe oameni, alcoolismul este posibil să crească, la fel şi numărul depresiilor”, a mai menţionat Fiona Godlee.
În aceste condiţii, un rol important îl va avea prevenţia. „Oamenii ar trebui să înveţe să fie responsabili, să aibă grijă să nu se îmbolnăvească, să nu aştepte totul de la medici şi medicină, care are şi ea limitările ei”, a adăugat aceasta.