"Adio, Dobrine, tara toata plange dupa tine!"

"Adio, Dobrine, tara toata plange dupa tine!"

Mii de oameni, lacrimile unui cer plumburiu si naiul magic al lui Gheorghe Zamfir l-au insotit pe Dobrin pe ultimul drum.

5.000 de oameni au participat ieri la funeraliile "Printului din Trivale". Drapelul orasului Pitesti a fost coborat in berna. Desi Argesul nu este o tara, Nicolae Dobrin a fost inmormantat ca un sef de stat. Aproximativ  5.000 de suporteri argeseni au aplaudat ultima coborare pe gazon a fotbalistului care a adus glorie Pitestiului, dupa care l-au condus pe ultimul drum, in acordurile fanfarei militare.

In salve de kalasnikov, la ora 14.30, Nicolae Dobrin a fost coborat in cripta Cimitirului militar „Sfantul Gheorghe” din Pitesti, aflat gard in gard cu stadionul care l-a facut celebru. Dupa inmormantare, familia a invitat apropiatii si prietenii la parastasul de la restaurantul „Muntenia”.

Inflatie de personalitati

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceremonia funerara a lui Nicolae Dobrin a inceput ieri, la ora 10.30, cand s-a intrerupt pelerinajul la sicriul acestuia. Un pelerinaj inceput vineri, zi in care cel poreclit „Gascanul” s-a stins din viata, dupa o suferinta cauzata de un cancer pulmonar.

Nici ieri, ultima zi in care toti cei care l-au cunoscut si iubit pe „Printul din Trivale” au avut ocazia sa-si ia adio, nu au lipsit personalitatile sau vedetele care au venit sa cinsteasca memoria fotbalistului. Si-au facut aparitia, la Pitesti, Adrian Neaga, Octavian Belu, Rica Raducanu, Ovidiu Ioanitoaia, Adrian Paunescu si Florin Halagian.

Ei se adauga unei lungi liste de celebritati care zilele trecute au aprins cate-o lumanare la capataiul lui Nicolae Dobrin, incepand cu Traian Basescu, Gheorghe Dinica, Gica Hagi - care i-a sarutat mana idolului sau -, Mircea Sandu sau Ionut Lupescu.

Ultimele aplauze

Ceremonia funerara de ieri a semanat cu cea a unui sef de stat. Astfel, dupa o scurta slujba, desfasurata chiar in tribuna oficiala a stadionului care-i poarta numele, trupul neinsufletit a fost coborat pe brate de soldati pana la centrul terenului. In aplauzele spectatorilor si printre lacrimile apropiatilor, trupul neinsufletit a fost asezat pe gazon, la centrul terenului din Trivale, flancat de jucatorii echipei de fotbal FC Arges si juniorii aceluiasi club.

Apoi, ridicat din nou pe umerii militarilor, sicriul a fost depus in fata tribunei „zero” a stadionului, moment in care naistul Gheorghe Zamfir a interpretat „Ave Maria”, starnind emotie in multime.

Un sobor de 30 de preoti, in frunte cu episcopul Calinic al Argesului si Muscelului, a oficiat o slujba de pomenire a celui disparut, aducandu-i elogii marelui Dobrin. „A trait si a plecat dintre noi cu eleganta si demnitate, e un simbol intr-o lume in care cu greu gasim modele. Neintrecut maestru al tacticii de joc, a fascinat publicul anilor ‘60-’70”, a spus parintele Calinic.

Dupa cateva discursuri, printre care cele ale lui Florin Halagian - fost antrenor al „Printului” -, Adrian Paunescu si cateva oficialitati locale, Nicolae Dobrin a fost condus pe cel din urma drum, nu inainte ca un tur al stadionului sa fie facut de cortegiul funerar.

De la peluza, galeria Argesului canta: „Adio, Dobrine, Romania toata plange dupa tine. Adio, Dobrine, tot timpul ne vom aminti de tine”.

FUNERALII PREZIDENTIALE

Dus pe ultimul drum ca Richard Nixon

> Ceremonia funerara a lui Nicolae Dobrin a durat aproximativ cinci ore si a semanat cu cea rezervata sefilor de stat. Fostul fotbalist a fost inmormantat cu onoruri militare, la Cimitirul Militar, procesiunea fiind precedata de salvele de mitraliera ale militarilor din Garda de Onoare.

> Mii de persoane, printre care si Nicolae Vacaroiu, al doilea om in stat, l-au insotit pe ultimul drum.

> Drapelul orasului Pitesti a fost coborat in berna la toate institutiile subordonate consiliului local, in memoria marelui fotbalist, iar in Consiliul Judetean Arges s-a aprobat o hotarare prin care s-a instituit doliu in toate institutiile publice din judet.

> Masina funerara care a trasportat sicriul „Printului” de la stadion la Cimitirul Militar este acelasi model cu cea care l-a dus pe ultimul drum si pe Richard Nixon, fostul presedinte al SUA, un Cadillac Superior adus din SUA (dotat cu targa mobila, manevrata cu telecomanda, care se fabrica doar la comanda speciala).

> Firma care s-a ocupat de funeralii a precizat pentru EVZ ca a fost contactata de autoritatile din Pitesti, care au platit  6.000 de euro pentru acest serviciu, si ca printre personalitatile din Romania conduse pe ultimul drum cu acelasi model s-au aflat Corneliu Coposu, Dem Radulescu, Lia Manoliu, Ioan Chirila si Antonie Iorgovan.

AMINTIRI

Dinu, antrenorul de bobinaj

Cei care au dorit sa-i aduca un ultim omagiu „Gascanului” au fost si ieri-dimineata, in a treia zi de pelerinaj, la stadionul din Trivale. Nimeni nu a venit cu mana goala. Alaturi de lumanari si de flori, fiecare locuitor al orasului Pitesti avea cu el o povestioara in care principalul personaj era Dobrin. Pasionati de fotbal sau, pur si simplu, contemporani cu fostul mare fotbalist, oamenii si-l amintesc pe Dobrin in cele mai ciudate si diferite ipostaze.

Ion Dinu era, in 1960, maistru bobinator la intreprinderea de Industrie Locala Progresul Pitesti. El isi aminteste cu lux de amanunte prima intalnire cu fotbalistul, aflat atunci la adolescenta. „Gheorghe Dobrin, unchiul lui Gicu - care era si el maistru la noi la intreprindere -, a venit intr-o zi la mine”, povesteste batranul in varsta de 84 de ani. „M-a intrebat daca vreau sa-l primesc la treaba pe nepotul sau. Gicu avea atunci vreo 13 ani.”

Ion Dinu marturiseste ca lui Nicolae Dobrin nu-i prea ardea de munca. „Asculta, dar facea numai ce voia el”, isi continua povestea maistrul lui Dobrin. „Era tare incapatanat. Gandul ii era doar la fotbal, chiar daca atunci nu juca intr-un cadru organizat, ci batea mingea pe Maracana.” Batranul si-a amintit brusc de un alt amanunt din viata lui Dobrin, una dintre cele mai strasnice batai pe care „Gascanul” le-a incasat in viata sa. „Ne-am mutat la un moment dat cu sediul din Viilor in Gavana”, povesteste Ion Dinu.

„Trebuia sa aducem utilajele la noul loc de munca. Am desemnat un sef de echipa care sa organizeze treaba acolo, unul Kikidakis Sterios, un grec care a parasit de ani buni Romania. Ce au facut ei acolo nu stiu. Cert e ca, dupa cateva ore, au venit inapoi cu utilajele, dar si cu Dobrin al meu batut mar. Il batuse grecul pentru ca nu a vrut sa ridice niciun pai, in timp ce oamenii munceau.

ATMOSFERA

Fanfara din Zece Prajini a cantat Marsul Funebru

Una dintre celebrele fanfare din Zece Prajini a fost adusa in Trivale pentru a interpreta cantece de inmormantare la funeraliile „Gascanului”.

Noua dintre cei zece lautari veniti din celebra localitate situata in Moldova au „deranjat” ieri-dimineata, pentru prima oara, linistea din jurul lui Nicolae Dobrin. „Suntem zece, dar pe unul l-a luat durerea de dinti, iar acum alearga prin oras sa-si scoata maseaua”, ne-a marturisit Nicusor Trifan, seful formatiei „Carcalea”, din localitatea Zece Prajini. „Cum am primit telefon de la domnul primar (n.r. - Tudor Pendiuc), ne-am urcat in masina si am plecat spre Pitesti. Cum sa nu vii sa canti la inmormantarea unui om mare ca Nicolae Dobrin?”

Au fost si la Maria Cioncan

„Carcalea”, condusa de Nicusor Trifan, este una dintre cele patru formatii care reprezinta in acest moment localitatea Zece Prajini. „Eu am mostenit grupul de la tatal meu si il voi lasa altuia, dupa ce nu voi mai fi”, explica maestrul.

„Printul din Trivale” nu este singurul nume mare la a carui inmormantare a cantat „gasca” lui Nicusor Trifan. „Am mai cantat si pentru fata aia, alergatoarea... asa, Maria Cioncan”, povesteste muzicantul. „Ne-a chemat antrenorul ei (n.r. - Stefan Beregszaszy).”

4.000 de lei pentru reprezentatie

Cu muzica lor, membrii formatiei „Carcalea” au colindat toata lumea. „Cand au fost atentatele alea din America, eram acolo”, se faleste unul dintre ei. Pentru prestatia lor de la inmormantarea lui Nicolae Dobrin, muzicantii au fost recompensati cu 4.000 de lei, o suma mica pentru onorariile pe care le primesc de obicei.

MEDIA

EVZ, editie speciala dedicata lui Dobrin

„Evenimentul zilei” a distribuit ieri, doar la Pitesti, o editie speciala dedicata in exclusivitate celui care a fost Nicolae Dobrin, cu titlul de prima pagina „Cel mai iubit dintre pitesteni”.

Tiparit in 12.000 de exemplare, ziarul a fost distribuit gratuit celor care au participat la ceremonia funerara a „Printului din Trivale”.

Pe langa articolele realizate de redactorii EVZ, editia speciala a publicat si mesajele cititorilor pitesteni care au trimis la redactie povestile lor despre Dobrin.

Echipele 1972 si 1979 ale Argesului, campioane ale Romaniei, au coborat pe gazon pentru a-i fi alaturi lui Gicu la despartirea de stadionul care-i poarta numele

FC ARGES ‘72 Si ‘79

Ultima oara pe gazon cu „Gascanul”

Nicolae Dobrin a fost condus pe ultimul drum de multi dintre fostii sai coechipieri. Pe gazonul arenei din Trivale au calcat ieri, pentru ultima oara alaturi de „Gascan”, componentii „dream-team”-urilor care in 1972 si 1979 aduceau titlurile din vitrina clubului FC Arges.

Generatia ‘72 a fost reprezentata de Vasile Stan, Marcel Pigulea, Remus Vlad si Bebe Barbu. Cea de-a doua echipa, campioana din ‘79, a fost reprezentata de un numar mai mare de fosti jucatori. Cristian Speriatu, Mihai Zamfir, Carstea, Stancu, Ivan II, Iovanescu, Barbulescu, Toma, Radu III si Moiceanu au coborat pe gazon pentru a-i fi alaturi lui Dobrin la despartirea de stadionul care ii poarta numele. In fruntea ambelor „armate” s-a aflat, ca si in anii ‘70, Florin Halagian.

Fostul coechipier si antrenor al lui Dobrin a spus: „Niciodata nu m-am socotit antrenorul lui. Noi am fost colegi de breasla. Gicu a fost si va ramane unic in genul sau. Dobrin insemna arta, istorie, si acum suntem mai saraci odata cu plecarea lui”.

Toti fostii coechipieri ai lui Dobrin priveau iritati cum bliturile aparatelor de fotografiat, camerele de luat vederi si reportofoanele ii asaltau pe oamenii politici sau pe cei de fotbal veniti la Pitesti sa-si mai treaca in cont o baie de multime.

Actualii componenti ai echipei FC Arges si-au condus si ei mentorul pe ultimul drum. Elevii lui Ionut Badea au indurat ploaia si i-au facut o promisiune lui Dobrin, prin vocea unuia dintre cei mai experimentati jucatori, Sorin Bucuroaia: „Vrem sa promovam pentru nea Gicu. Memoria lui ne obliga sa facem acest pas. Nu vom avea nicio scuza daca vom esua”.

ABSENTA Adrian Mutu n-a ajuns la inmormantare

Dintre cei trei „copii de suflet” ai lui Nicolae Dobrin - Adrian Mutu, Nicolae Dica si Adrian Neaga -, doar ultimii doi au fost ieri alaturi de idolul lor. Mutu n-a reusit sa mai ajunga la inmormantare, desi unul dintre motivele pentru care ceremonia s-a amanat pentru luni a fost si acela de a-i permite „Briliantului” sa vina din Italia. Neaga si Dica au fost foarte afectati si au privit, nedumeriti, cum oamenii din tribune erau la un pas sa se incaiere pentru DVD-urile cu „Printul din Trivale”, impartite de oficialitati.