Evenimentul Zilei > Actualitate > Adio concedii pentru următorul an! Nu scăpăm de Coronavirus. Rafila aruncă bomba!
Adio concedii pentru următorul an! Nu scăpăm de Coronavirus. Rafila aruncă bomba!

Adio concedii pentru următorul an! Nu scăpăm de Coronavirus. Rafila aruncă bomba!

Alexandru Rafila vine cu o veste tristă pentru toți românii care sperau că lucrurile se vor îndrepta până la anul în ceea ce privește pandemia de Coronavirus.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a explicat la Antena 3 ce măsuri de prevenție trebuie luate și de ce este important să ne vaccinăm în această toamnă împotriva gripei sezoniere.

„Nu avem niciun motiv să considerăm că această boală nu va mai fi la fel de gravă în 2021 decât în măsura în care vom avea disponibil un vaccin prin care să prevenim infecția și medicamente care să fie foarte eficiente în tratarea pacienților care au fost deja infectați.

În ceea ce privește infecția gripală, acolo sunt două lucruri. Trebuie să pregătim o capacitate de diagnostic de laborator care să permită diferențierea între cazurile cu noul coronavirus, respectiv cu virusul gripal, având în vedere că simptomatologia este asemănătoare.

Și al doilea, este vorba despre vaccinarea antigripală care ar trebui să fie mult mai extinsă în acest an ca să evităm o situație foarte serioasă, care ar însemna ca o persoană să aibă infecție cu ambele tipuri de virus, ceea ce poate să pună foarte serios în pericol starea de sănătate și chiar viața acestor persoane”, a declarat Alexandru Rafila.


„Probabil că circa jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual, asta înseamnă undeva în jur de 2,5% şi asta înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 şi 10, între numărul de cazuri diagnosticate şi numărul real de cazuri.

Acest lucru a fost dovedit în toate ţările care şi-au încheiat studiile de seroprevalenţă. Al nostru este în curs de desfăşurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2 – 3% seroprevalenţă, adică persoane care au trecut prin infecţie în România”, a declarat Rafila la Digi24.

În ceea ce priveşte imunizarea în masă, „suntem foarte departe” de acest fapt, este de părere profesorul Rafila.

„Nicio ţară nu este într-o astfel de situaţie. Chiar regiuni care au trecut printr-un număr mare de infecţii cu coronavirus nu depăşesc 15 – 20%, iar la noi e undeva între 2,5 – 3%.

Ca să putem vorbi de imunizare în masă trebuie să ne apropiem de 70% din populaţie trecută prin infecţie, iar lucrul acesta s-ar întâmpla în câţiva ani de zile. Sperăm ca această cifră să fie obţinută prin vaccinare şi nu prin îmbolnăvire. La nivel european, în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus, suntem pe locul trei după Luxemburg şi Spania.

Noi ne apropiem de cifra de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni, Spania e la 110, Luxemburg la 120, dar este extrem de mult dacă comparăm cu alte ţări care au trecut printr-un număr mare de infecţii, de exemplu Italia care are 6 – 7 cazuri”, a mai spus Rafila.