Adio, chellie! Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit proteina care poate stimula creșterea părului

Adio, chellie! Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit proteina care poate stimula creșterea părului Sursa: Dreamstime.com

Munca cercetătorilor are potențialul de a oferi ceva oamenilor care suferă de o multitudine de probleme

 

Cercetătorii de la University of California Riverside au anunțat că au descoperit un tip de proteină, numită TGF-beta, care controlează procesul prin care celulele din foliculii de păr și celulele stem se divid și formează alte celule sau duc la moartea întregului folicul capilar (apoptoza).

TGF-beta are rolul, astfel, de a produce o nouă ceclulă sau de a declanșa procesul morții celulei.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, dacă o celulă produce o anumită cantitate de TGB-beta, se activează diviziunea celulară, iar prea multă duce la apoptoză.

Cum poate fi stimulată creșterea părului

În cazul în care cercetătorii vor reuși să controleze modul în care proteina activează diviziunea celulară și comunicarea substanței cu genele, vor fi posibile activarea celulelor stem din foliculi pentru stimularea creșterii părului, cu alte cuvinte chelia va deveni o amintire, scrie neurosciencenews.com.

Factorii care determină apariția cheliei la bărbați sunt: vârsta, hormonii androgeni, factorii genetici sau folosirea unor produse cosmetice neadecvate. Toți acești factori, împreună sau separat, duc la subțierea foliculilor firelor de păr, scurtându-l și făcându-l din ce în ce mai rar.

Majoritatea bărbaților dezvoltă un anumit grad de chelire, în funcție de vârsta pe care o au. Cu toate acestea, căderea părului poate să apară și la cei tineri.

De asemenea, hormonii androgeni au un rol esențial în procesul de chelire. Medicii au constatat că bărbații care nu mai produc hormoni masculini nu își pierd podoaba capilară. 50% dintre bărbații care au trecut de vârsta de 50 de ani chelesc, iar în rândul bărbaților de 30 de ani, procentul este 30%.

Căderea părului mai poate fi provocată, de altfel, și de un stres fizic grav, un șoc la nivelul sistemului imunitar. Până și virusul COVID-19 poate șoca și foliculii de păr, ducând la căderea până la 75% din păr la câteva luni după eveniment.

Chiar dacă mulți bărbați percep căderea părului ca pe o parte normală a procesului de îmbătrânire și nu optează pentru un tratament, pentru alții, acest lucru poate afecta profund starea psihologică. Mai mult, în unele cazuri, acest lucru poate duce la instalarea depresiei.

Datorită cercetărilor din ultimii ani, cei care au chelie pot opta pentru mai multe tratamente care ajută la reducerea căderii părului.