Ultimul manual cu componentă digitală, singurul pentru care s-au mai depus contestații de către edituri, are puține șanse să mai ajungă la elevi în acest an școlar. Motivul: Consiliul pentru Soluționarea Contestațiilor nu are încă un verdict și analizează „elemente noi”.
Contestația depusă pentru manualul de Comunicare în limba română, fostul Abecedar pentru clasa I, este încă analizată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), deși un verdict ar fi trebuit dat acum o săptămână. „Au apărut elemente noi în cadrul anchetei, iar verdictul mai întârzie”, neau declarat reprezentanții Consiliului. Între timp, toate manualele vechi au ajuns în școli, însă dascălii nu se pot folosi de ele pentru că nu au legătură cu noua programă. În această lună sunt așteptate și manualele digitale de clasa I și a II-a pentru care nu mai există litigii între editori și Centrul Național de Evaluare și Examinare, care a organizat licitația.
Prețurile mici, mărul discordiei
„În mod suspect, nu avem încă un verdict din partea CNSC, deși era promis încă de săptămâna trecută. Înțeleg că au apărut elemente noi, în urma analizării prețurilor mici, oferite de cei desemnați câștigători”, ne-a spus Paul Balogh. Acesta este managing partner ReadForward, firmă care a participat la licitația organizată de Ministerul Educației, alături de Editura Humanitas și care a depus contestația pentru manualul de Comunicare în limba română de clasa I.
Și Consiliul Concurenței analizează cazul
În același timp cu depunerea ultimei contestații, în urmă cu trei săptămâni, Consiliul Concurenței (CC) a cerut tututor editorilor care au avut oferte la licitația pentru cumpărarea de manuale digitale să justifice prețul oferit. „Înțeleg că Ministerul Educației a sesizat Consiliul Concurenței ca să investigheze problemele legate de prețuri”, mai spune Paul Balogh.
Oficialii CC ne-au declarat că „nu au rezultat elemente privind existența unei posibile înțelegeri între participanții la licitația privind achiziția de manuale digitale pentru clasa I și a II-a, dar monitorizăm comportamentul companiilor. Dacă constatăm nereguli, vom interveni”, a explicat președintele CC, Bogdan Chirițoiu.