Evenimentul Zilei > Justitie > Adina Florea, cu tunurile pe DNA în cazul lui Viorel Mocanu
Adina Florea, cu tunurile pe DNA în cazul lui Viorel Mocanu

Adina Florea, cu tunurile pe DNA în cazul lui Viorel Mocanu

Secția de anchetare a magistraților a primit o plângere în care DNA este acuzată că i-ar fi deschis abuziv un dosar agentului guvernamental al României la CEDO, Viorel Mocanu.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut Direcției Naționale Anticorupție (DNA) copie certificată după actele din dosarul lui Viorel Mocanu.

Mai precis, marți dimineață, 23 iunie, Adina Florea, procuror la SIIJ a solicitat DNA toate documentele cu privire la agentul guvernamental de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Viorel Mocanu.

Solicitarea Adinei Florea vine la o zi după ce Viorel Mocanu a depus plângere la SIIJ. Inițiativa DNA a venit în contextul în care Viorel Mocanu este bănuit că ar avea la CEDO poziții în defavoarea statului român și totodată, în sprijinul lui Liviu Dragnea, care a solicitat instituției de la Strasbourg să constate că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul Referendumului.

„În plângere se susține că, în mod abuziv, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce le revin în conformitate cu Legea 78/2000 şi OUG 43/2002, magistraţi procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie efectuează urmărirea penală cu privire la infracţiuni pretins săvârşite de agentul guvernamental pentru CEDO, funcţie care prin natura atribuţiilor sale şi a prevederilor CEDO şi a protocoalelor la această convenţie se bucură de imunitate.

Pentru lămurirea aspectelor sesizate de către titularul plângerii penale, la data de 23 iulie 2019, cu respectarea disp. art. 170 alin. 1 Cod procedură penală, procurori din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au solicitat, în copie certificată, şi nu în original astfel cum, în mod nereal, s-a promovat în spaţiul public, actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora, în perioada 03 iunie 2019 – 03 iulie 2019 s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental.

Totodată, s-a solicitat procurorului şef direcţie să se comunice dacă în dosarele invocate de agentul guvernamental urmărirea penală a fost efectuată de Direcţia Naţională Anticorupţie, prin structurile sale teritoriale sau prin secţiile care funcţionează la nivel central”, se arată  în comunicatul emis de SIIJ.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: