Adevărul despre relația miliardarului Ion Țiriac cu Securitatea

Adevărul despre relația miliardarului Ion Țiriac cu Securitatea

Miliardarul Ion Țiriac a fost unul din copiii răsfățați ai comunismului. Dar asta a însemnat o atenție specială din partea Securității.

Ion Țiriac (82 de ani) s-a născut la Brașov înaintea instaurării comunismului în România. Extrem de cunoscut înainte de 1989 pentru cuplul pe care-l forma pe terenul de tenis cu Ilie Năstase, Ion Țiriac este unul din modele românilor. La un moment dat s-a vehiculat intens ipoteza ca acesta să devină candidat la președinția României.

Potrivit surselor consultate de autorii articolului din Evenimentul Istoric, ”în 1989, Ion Țiriac avea gradul de locotenent-colonel în cadrul Ministerului de Interne, dar acest lucru nu a putut fi confirmat oficial. De altfel, cariera militară a lui Ion Țiriac avea să fie legată de Ministerul de Interne mult timp„.

Evenimentul Istoric: “În anul 1960 (n.r. avea 21 de ani), Ion Ţiriac a fost încadrat ca sublocotenent de miliţie în cadrul Secţiei de tenis a Clubului Sportiv „Dinamo” Bucureşti – pendinte de Ministerul Afacerilor Interne (cu un an în urmă Ţiriac venise prin transfer de la Braşov). Datorită performanţelor sale sportive interne şi internaţionale, UTM-istul Ion Ţiriac a fost avansat la excepţional ajungând în 1965 la gradul de locotenent major de miliţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decorat de Ceaușescu

La data de 9 aprilie 1965, locotenentul major Ţiriac I. Ion a fost decorat cu Medalia „În Serviciul Patriei Socialiste”, clasa a II-a, pentru 5 ani vechime în unităţile militarizate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Prin acelaşi act normativ au fost decoraţi şi celebrii fotbalişti dinamovişti, Ion şi Lică Nunweiler (care erau la acea dată încadraţi în Miliţie cu gradul de căpitan, respectiv locotenent major).

După ce în octombrie 1971 echipa României a ajuns în finala Cupei „Davis” (pe care a şi pierdut- o în faţa Statelor Unite), tenismenilor Ilie Năstase şi Ion Ţiriac li s-a acordat Ordinul „Muncii”, clasa I, pentru merite deosebite în activitatea sportivă”, potrivit milițiaspirituala.ro.

De ce dorea Securitatea română să țină sub observație

un personaj atipic pentru acele vremuri nu este greu de explicat.

Ion Țiriac reprezenta, alături de Ilie Năstase și Nadia Comăneci, unul din produsele de succes ale Republicii Socialiste România. Un “produs” care era tratat cu multă atenție, având mult mai multă libertate de mișcare decât un cetățean obișnuit, dar care beneficia și de o atenție specială.

În materialul video de mai sus puteți afla ce conține dosarul de la Securitate al lui Ion Țiriac.