Adevărul despre agenții străini din presă. Dezvăluirile unui fost șef al SIE
- Ioan Bujor
- 4 decembrie 2019, 15:33
Generalul pensionar Silviu Predoiu, fost director adjunct al SIE, a acordat un interviu postului Europa Liberă. Printre alte teme, cel care a deținut cea mai mare poziție operativă din 2005 până în 2018 vorbește despre modul în care un serviciu de spionaj ”penetrează” presa din altă țară.
”Europa Liberă: Din câte vă uitați, credeți că există agenți străini în presa românească?
Silviu Predoiu: „De ce vreți să mă cert cu cei pe care îi cunosc în presă? Probabil că există și e foarte probabil ca nici măcar să nu fie conștienți de acest lucru. Vă spun prin comparație cu ce urmărea Serviciul. Mediul de presă este un mediu extrem de interesant, pentru că vectorii de presă au acces în foarte multe zone cu ușurință, cu suspiciuni reduse, reușesc să dezvolte contacte în medii care în mod evident sunt interesante pentru serviciile de informații și în care ele intră cu greu. Nimeni nu-și propune să recruteze pe X de la redacția ziarului Y. Nu-ți propui asta. Îți propui să obții informații de la ministrul Z din spațiul W. Atunci când începi să te uiți la ministerul Z ca la deținător de informație, printre persoanele care au acces cu ușurință la deținătorii de informații din minister descoperi și pe corespondentul ziarului cutare, și cutare, și cutare. Deci nu se pleacă de la: „hai să recrutăm pe cineva în presă, ca după aia să-l trimitem undeva”, ci pleci de la mediu, găsești un vector și începi să-l cultivi. De cele mai multe ori, pentru că vorbim de presă, oamenii, chiar dacă nu sunt educați, sunt mult mai abili, au capacitatea de a simți cu mai multă ușurință dincolo de statement-ul de introducere. Apoi, se evită recrutarea explicită. Există situații când o faci, dar, de regulă, se menține relația într-o altă formă.
Europa Liberă: Adică gratis. Ieșiți la cafea cu ziaristul și el vă dă informația fără să-și dea seama.
Silviu Predoiu: „Se vinde mult mai ușor decât ar putea. Adică, din punctul acesta de vedere, jurnalistul ar putea să piardă o oportunitate.
Presupun că există agenți străini în presa românească, nu știu. Sunt convins că SRI-ul știe, dar pentru a ști trebuie să fie prezent și el în mediile de presă, adică ar trebui să ne gândim înainte să țipăm. Poate să fie pentru protecție. E posibil să fie. Nu cunosc, nu știu, nu pot să mă pronunț, dar, printr-o paralelă cu ce făcea Serviciul de Informații Externe în afară, nu văd de ce nu ar fi. Repet: asta nu înseamnă că sunt neapărat conștienți.
Poți să îi folosești pentru că sunt foarte mândri. De câte ori n-ați auzit colegi care spun: „am o relație foarte bună cu consilierul politic de la ambasada cutare și cu băiatul ăla de la multinaționala cutare, și cu un prieten care este la organizația internațională cutare...” Așa afli că un anume jurnalist are contacte în diferite medii. El vorbește despre ce ii spune celălalt. Dacă îl întrebați despre ce vorbește celălalt cu el, ce-l întreabă - s-ar putea să se trezească. Dar asta e doar așa...””