Adevăratul motiv pentru care România are probleme cu intrarea în Schengen: „Ne-am exportat crizele”

Adevăratul motiv pentru care România are probleme cu intrarea în Schengen: „Ne-am exportat crizele”Sursa foto: EVZ

Visul României de a intra în Schengen are din ce în ce mai puține șanse să devină o realitate, după ce parlamentul Olandei a pus o piedică aderării țării noastre. Invitat la podcastul România lui Cristache, profesorul Ștefan Popescu a vorbit despre motivele reale care stau la baza opoziției Țărilor de Jos.

„Eu cred că fondul problemei Schengen, toți discută tehnic, că ne-am pregătit, eu cred că acolo este o chestiune mult mai profundă identitar. Olanda nu ne percepe ca fiind europeni pe de-a întregul.(...) Dacă cineva își face iluzii că un guvern care și așa este fragil va trece peste un vot din Parlament, chiar dacă este cu titlu de recomandare, înseamnă că n-are ce căuta în analiză. În orice caz nu pot fi făcute presiuni la adresa Olandei. Nu cred”, a spus Ștefan Popescu, profesor la SNSPA, unul dintre puținii români care se pot lăuda cu doctorat la Sorbona.

„Nu poți, doar pentru că ai de un an de zile guvernul tău, să-i convingi pe oamenii ăia că dintr-odată România nu mai e cum ai portretizat-o timp de 7 ani de zile, cocoțat pe gard cu ai tăi și urlând că România e coruptă, stat eșuat, instituții nefuncționale, partide corupte și așa mai departe.”, e de părere jurnalistul Ionuț Cristache, opinie împărtășită și de profesorul Ștefan Popescu.

„Noi ne-am exportat crizele. Și nu e vorba numa de ultimii ani. Noi de 30 de ani ne exportăm crizele și asta e problemă structurală a românilor și avem încă același sentiment când duceam tocmai la Bruxelles să plângem, să spunem că aici e o apocalipsă. Eu cred că trebuie să existe anumite linii roșii, pentru că ai o competiție între națiuni.”, a explicat profesorul.

Rivalitatea porturilor Rotterdam – Constanța e doar un pretext?!

„M-aș uita la poziția celor două în geografia economică a Europei. M-aș uita la infrastructura Rotterdamului cu restul Europei și infrastructura Constanței și aici ai răspunsul. Deci nu e nevoie să fii specialist pentru a vedea că Portul Constanța are nevoie de decenii bune”, e de părere Ștefan Popescu.

România, țară fără voință de a exista în viitor

„România este absentă, pentru că noi suntem o societate absentă. Instituțiile, politica externă sunt o reflexie a societății. Societatea românească nu mai are nicio voință de a exista în viitor. Vedeți cum se depopulează România, lucrurile acestea arată clar că noi ne amenajăm într-un fel traiul de pe o zi pe alta, dar nu mai avem o idee superioară care să anime societatea românească. Practic, care e orizontul strategic al României? În timpul lui Carol I voiam și am reușit să devenim centrul Europei de Sud-Est.”, amintește profesorul SNSPA Ștefan Popescu.

Ne puteți urmări și pe Google News