Adevărata victorie a României la summitul NATO de la Varşovia: apărarea Republicii Moldova

Adevărata victorie a României la summitul NATO de la Varşovia: apărarea Republicii Moldova

Avem o înclinaţie bolnăvicioasă să jucăm fotbal în viaţa reală. Şi în politică, şi în politica externă. Ideea unor obiective de atins, mandate şi realizări se cuantifică întotdeauna în ce am câştigat, dacă am făcut mai mult sau mai puţin, dacă am câştigat mai mult decât celălalt, cel de alături, aliatul şi partenerul nostru.

 Şi abordarea este profund îndreptată spre egoismul naţional: puţini privesc generos la evoluţiile instituţiilor din care facem parte ca realizări proprii, deşi, altfel, când avem nevoie cerem solidaritatea tuturor. De asemenea, mai rar ne uităm în curtea proprie pentru a stabili cine şi cât a făcut pentru a obţine un rezultat mai bun, din contra, pare că tot timpul suntem la mica ciupeală şi căutăm cum să câştigăm ceva fără să investim prea mult.

Summitul NATO de săptămâna trecută a stârnit de asemenea controversele câştigului sau al eşecului bun de utilizat în politica internă. Ca şi cum nu ar fi vorba despre securitatea noastră a tuturor, Campania electorală din toamnă deja atrage toate resursele de poziţionare chiar şi pe teme care altfel ar trebui să fie de interes naţional. Abordarea e departe de a ne face cinste şi trebuie ca politicienii să găsească alte resorturi pentru a explica populaţiei că şi eforturile pentru o Alianţă mai bună, mai puternică, mai unită şi mai credibilă au dus la o Românie mai sigură.

Dacă dorim să rămânem în logica victoriilor, poate cea mai importantă victorie a României la actualul summit al NATO – continuare a realizărilor din Ţara Galilor şi a eforturilor proprii ale autorităţilor de la Chişinău conştiente de nevoia de apărare – a fost cuprinderea Republicii Moldova în preocupările de Securitate ale Alianţei. Republica Moldova are dedicat în premieră un articol din cele 139 ale declaraţiei finale şi este cuprinsă în alte două, ca şi în toate declaraţiile alături de Georgia şi Ucraina. Iată-le:

Ne puteți urmări și pe Google News

Art 116. În Ţara Galilor am extins Iniţiativa de construcţie a Capacităţilor de Apărare şi securitate conexă pentru Republica Moldova. De atunci, Alianţii şi partenerii au oferit expertiză şi sfaturi pentru a sprijini procesul de reformă a apărării în curs pentru a întări capabilităţile forţelor armate ale Republicii Moldova şi întregului sector de Apărare. Aliaţii rămân angajaţi în această întreprindere pentru ca statul să se poată bucura de un viitor stabil, sigur şi prosper în conformitate cu valorile noastre comune, împărtăşite de democraţiile europene. Pentru a realiza un asemenea viitor, este important ca Republica Moldova să rămână angajată în implementarea reformelor în beneficiul cetăţenilor săi. Mulţumim Republicii Moldova pentru contribuţia sa la operaţiunilor conduse de NATO.

Art 24. Continuăm să susţinem dreptul tuturor partenerilor noştri de a face alegeri independente şi suverane în politica externă şi de securitate, fără presiuni şi coerciţie externă. Rămânem angajaţi în sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Armeniei, Azerbaijanului, Georgiei şi Republicii Moldova. În acest context, continuăm să sprijinim eforturile pentru o soluţionare paşnică a conflictelor din Caucazul de Sud ca şi din Republica Moldova, pe baza principiilor şi normelor dreptului internaţional, a Chartei ONU, a Actului Final de la Helsinki. Cerem părţilor să se angajeze constructiv şi cu voinţă politică reînnoită în soluţionarea paşnică a conflictelor în cadrul de negociere stabilite.

Art 82. (…) Valoarea adăugată a NATO contribuie la eforturile comunităţii internaţionale prin abilitatea de a oferi asistenţă pentru reforma apărării şi sfaturi în mod coerent, capacitatea recunoscută de a antrena şi dezvolta forţe locale inclusiv în cele mai dificile circumstanţe, precum şi educaţie în domeniul Apărării. Iniţiativa de construcţie a capacităţilor de Apărare şi conexe adoptată în Ţara Galilor s-a dovedit un instrument important pentru a ajuta la proiecţia stabilităţii, oferind sprijin pentru Georgia, Irak, Iordania şi Republica Moldova. Ne angajăm să dezvoltăm mai departe resursele adecvate şi eforturile noastre de creştere a capacităţilor.

Deci vorbim despre valorile comune ale democraţiilor europene, despre dreptul de a alege opţiunile de securitate dar, totodată, în spiritul dezvoltărilor din cadrul summitului, Republica Moldova trebuie să aleagă. Nu mai poate culege doar beneficiile pe care le poate obţine din Occident şi din structurile integrative ale Rusiei, ci Republica Moldova trebuie să-şi decidă viitorul şi încotro vrea să meargă: democraţie europeană sau protectorat rusesc.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor