Evenimentul ZileiPoliticaAderarea României la Schengen. Cele trei variante luate în calcul

Aderarea României la Schengen. Cele trei variante luate în calcul

Aderarea României la Schengen. Cele trei variante luate în calcul
În contextul discuţiilor purtate în ultima vreme la Viena şi cu reprezentanţi ai instituţiilor europene, şansele aderării ţării noastre la zona de liberă circulaţie au crescut simţitor.

Aderarea la Schengen. Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a transmis că există trei variante posibile pentru obţinerea unei decizii favorabile aderării României la Schengen până la finalul anului.

Surse guvernamentale despre aderarea la Schengen

Surse guvernamentale de la Bucureşti au anunţat săptămâna trecută că la Consiliul JAI de pe 4-5 decembrie nu va exista un vot privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Deşi posibilitatea unui astfel de vot pentru aderarea Schengen la era prevăzută în agenda provizorie a reuniunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursele citate au mai precizat că există discuţii privind organizarea unui Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii decembrie. Unde ar urma să se analizeze aderarea la Schengen a României în două etape. Prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024.

Între timp, un document public al Consiliului de vineri referitor la reuniunea dedicată afacerilor interne de marţi nu mai menţionează un posibil vot referitor la o „decizie a Consiliului privind aplicarea deplină a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria”. Ci doar o discuţie despre stadiul în care se află dosarul („state of play”).

 

Victor Negrescu despre aderarea la Schengen
Victor Negrescu despre aderarea la Schengen/ Sursă foto: arhiva EVZ

Variantele văzute de Victor Negrescu

„Varianta 1, pe care personal o propun şi am susţinut-o în discuţiile mele de la Viena şi cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spaţiul Schengen. Printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE. Apoi alidarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului”, scrie Negrescu în postarea sa pe Facebook.

Eurodeputatul spune  că această  formă ar evita ca tema să fie intens discutată. Iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul.

O a 2-a variantă, pe care Victor Negrescu o consideră mult prea riscantă. Pentru că presupune o politizare a subiectului. Implică o discuţie şi un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European.

„Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-şi apăra insistent punctul de vedere. Transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambiţiile sale europene”, avertizează Negrescu în privinţa acestei posibilităţi.

A 3-a variantă, evaluată de instituţiile europene – potrivit eurodeputatului PSD- ar presupune organizarea unui Consiliu UE extraordinar. El consideră varianta posibilă „dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiţionale. Precum menţinerea unor controale suplimentare la frontieră, garanţii privind securizarea frontierelor. Sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria şi România”.

Impasul privind aderarea la Schengen

Victor Negrescu atrage atenţia că toate aceste variante depind de evoluţiile politice din Olanda. Respectiv, de decizia noului Parlament care se constituie săptămâna viitoare. Dar şi de rezultatul negocierilor pentru obţinerea unui acord guvernamental.

„În contextul impasului existent în formarea unei noi majorităţi guvernamentale în Ţările de Jos, dar şi a raportului preponderent pozitiv privind statul de drept din Bulgaria întocmit de experţii olandezi, ne putem aştepta ca premierul în exerciţiu, Mark Rutte, candidat la şefia NATO, unde are nevoie de sprijinul ţărilor noastre, să susţină ridicarea veto-ului aplicat Bulgariei”, consideră Negrescu.

El adaugă că „în acest context general, dar şi în raport cu discuţiile pe care le-am avut recent în Austria şi cu reprezentanţii instituţiilor europene la cel mai înalt nivel, şansele României de a adera la spaţiul Schengen, mai ales în formula accederii etapizate, au crescut simţitor”.


Accesează: