Aderarea la Air Schengen stârnește nemulțumiri printre transportatorii rutieri
- Bianca Ion
- 30 martie 2024, 20:20
Duminică, România și Bulgaria intră parțial în Air Schengen, după o așteptare de 16 ani, o decizie care stârnește furia transportatorilor rutieri, conform relatărilor AFP.
România și Bulgaria intră duminică în Air Schengen
Începând de duminică, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi necesitați să prezinte pașaportul sau o viză de călătorie atunci când folosesc transportul aerian sau maritim în spațiul Schengen.
În ceea ce privește transportul rutier, controalele rămân în vigoare momentan, provocând nemulțumirea șoferilor - din cauza opoziției Austriei, singurul stat membru al Uniunii Europene (UE) care se opune de teama unui val de solicitanți de azil.
Aderarea stârnește nemulțumiri printre transportatorii rutieri
Transportatorii rutieri sunt indignați că sunt excluși din acest proces. Cu toate acestea, aderarea parțială reprezintă o etapă cu o puternică valoare simbolică în cele două foste țări comuniste.
„Este un mare succes al celor două ţări”, transmite într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.
Cu toate acestea, acest acord reprezintă doar o aderare parțială, continuând să genereze dificultăți în schimburile regionale și fiind influențat în parte de considerații politice interne ale unor state membre UE.
Spațiul Schengen are acum 29 de membri
La aeroportul din București, unde majoritatea zborurilor sunt destinate spațiului Schengen, echipele au pregătit intens timp de o săptămână pentru această mică "revoluție" și au promis o extindere a personalului pentru a efectua controale surpriză, în special asupra minorilor, "pentru a preveni să devină victime ale rețelelor de trafic de persoane", conform declarațiilor Guvernului român.
Agenții desfășurați au ca sarcină și să îndrume pasagerii și să identifice pe cei care încearcă să părăsească ilegal teritoriul României.
Prin această dublă aderare, zona înființată în 1985 va cuprinde acum 29 de state membre - 25 dintre cele 27 de state membre UE și vecinii lor asociați, Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.
Începând cu începutul anului 2024, cetățenii kosovari au posibilitatea să călătorească în spațiul Schengen fără a fi obligați să treacă prin proceduri obositoare și oneroase pentru obținerea unei vize pe termen scurt. În acest teritoriu, mai mic decât Île-de-France, unde peste jumătate din populație are vârsta de până la 30 de ani, tinerii privesc cu entuziasm această deschidere către restul continentului.