Adaptarea după vacanță

Adaptarea după vacanță

Vacanţa se apropie de sfârşit şi, odată cu ea, se încheie şi perioada de concedii şi de relaxare. Reîntoarecerea la locul de muncă pentru adulţi şi la şcoală pentru cei mici, de cele mai multe ori, este un factor de stres şi de anxietate.

Atât vacanţa cât și concediul aduc, odată cu relaxarea, ieşirea din rutină care, de cele mai multe ori, ne ajută, fără să ne dăm seama, să rămânem concentraţi pe activitatea de zi cu zi. Iată propunerile mele pentru a face reîntoarcerea la şcoală sau la locul de muncă mai ușoră:

1. Stimularea motivaţiei

Avem nevoie de cel puţin 3 motive care să ne facă să dorim să revenim la şcoală sau la locul de muncă. Fie că ne dorim să ne revedem colegii, să bem o cafea cu aceştia, să începem un proiect nou, sau să ne impresionăm clienţii sau colegii cu noi idei, important este să fim motivaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Pregătirea emoţională

Ştiu că pare ciudat, dar este important să ne pregătim încă din perioada vacanței că urmează să ne reîncepem activitatea şi nu este rău să alocăm câteva minute pe zi acestei idei. Sunt multe persoane care devin axioase sau chiar au atacuri de panică în primele zile de muncă, iar acest lucru este frecvent întâlnit atunci când „aterizăm brusc” în biroul de la locul de muncă.

3. Respectarea celor 8 ore de somn

Pentru o mai bună gestionare a trecerii de la vacanţă la sarcinile de la locul de muncă este important să avem odihnă de calitate. În psihoterapie este recomandat să avem 8 ore de somn, 8 ore de muncă şi 8 ore de relaxare, ceea ce pare un vis frumos, însă dacă am putea respecta acest tip de program am fi surprinşi de eficiența de care am da dovadă.

4. Reacomodarea nu se face de pe o zi pe alta

Reînceperea activităţii nu înseamnă că trebuie să punem punct momentelor de relaxare. Este important să ne dăm timp să ne adaptăm la noul context şi să facem diverse activităţi care să ne relaxeze după program. Pentru mulţi, relaxarea este o pierdere de timp, însă pentru rezultate bune şi eficiente este bine de acceptat că avem nevoie şi de pauze de relaxare.

5. Pregătirea garderobei

E important să ne achiziţionăm câteva obiecte vestimentare noi care să ne avantajeze şi în care să ne simţim confortabil. Studiile arată că achiziţionarea hainelor sau a accesoriilor ne fac să ne simţim mai încrezători şi dornici să demarăm proiecte noi.

6. Intrarea în ritm

Pentru a intra mai uşor în ritm trebuie să învăţăm să trăim în prezent, adică în ACUM ŞI AICI, ceea ce înseamnă că nu ne mai gândim la cât de frumos a fost în vacanţă şi nici la ce frumos ar fi fost dacă eram acum în pat, sau oriunde în altă parte.

Capacitatea de relaxare este o componentă importantă în dezvoltarea controlului emoţiilor şi al impulsurilor. Cu alte cuvinte, chiar dacă readaptarea după concediu sau vacanţă este mai grea, avem nevoie de relaxare pentru a ne rezolva unele dificultăţi psihologice şi somatice ce se pot acumula peste lunile de muncă.