Ieri, numele fostului magnat al Astra a răsunat din nou în sala de ședință, la Curtea de Apel București, unde se judecă dosarul 5097/2/2018. Familia lui Dan Adamescu, prin avocat, a solicitat continuarea judecății în vederea formulării unei eventuale cereri de revizuire sau reabilitare. Părțile civile din proces – Astra Asigurări, Fondul de garantare a Asiguraților și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) – au invocat o excepție de neconstituționalitate care vizează nesoluționarea laturii civile în caz de deces, caz în care, potrivit avocaților, încalcă drepturile acestora la un proces echitabil.

Dan Adamescu a decedat în urmă cu mai bine de un an și jumătate la un spital privat, în timp ce executa o pedeapsă de 4 ani și 4 luni de închisioare. Legiștii au stabilit că omul de afaceri a murit în urma unei insuficiențe cardio-respiratorii, pe fondul unei bronho-pneumonii. Adamescu formulase cereri de eliberare condiționată pe motive medicale, toate respinse de instanțele de judecată. Omul de afaceri fusese condamnat definitiv pentru intervenții la judecători în vederea soluționării favorabile a dosarelor în care erau vizate firmele sale.

Atât Dan Adamescu, cât și fiul acestuia, Alexander, au acuzat statul român și ASF că ar fi falimentat în mod controlat Astra Asigurări. Pe de altă parte, procurorii l-au acuzat pe omul de afaceri că a administrat defectuos compania de asigurări, creând un prejudiciu de 800 de milioane de lei.