Evenimentul Zilei > Actualitate > Acuzații devastatoare în fotbalul românesc. Adrian Mutu și alte personaje cunoscute sunt vizate. „Aranjau meciuri se știa de la început”
Acuzații devastatoare în fotbalul românesc. Adrian Mutu și alte personaje cunoscute sunt vizate. „Aranjau meciuri se știa de la început”

Acuzații devastatoare în fotbalul românesc. Adrian Mutu și alte personaje cunoscute sunt vizate. „Aranjau meciuri se știa de la început”

Fost patron la UTA, Adrian Marțian a făcut dezvăluiri senzaționale despre problemele cu care s-a confruntat la formația arădeană. Omul de afaceri vorbește despre blaturi și realția pe care a avut-o cu Adrian Mutu.

În cadrul emisiunii GSP Live, Adrian Marțian, fost patron al echipei UTA, a povestit evenimente năucitoare petrecute la echipa arădeană. Printre protagoniști se regăsesc Adrian Mutu, Bogdan Mara sau Costică „Vâlcea”. Iată dialogul avut de Adrian Marțian cu moderatorul Costin Ștucan:

Domnule Marțian, sunteți acuzat că ați îngropat UTA. Care e adevărul din spatele investiției dumneavoastră?
Lumea mă acuză, dar mă sunau oameni de afaceri importanți din Arad: “Domnu’ Marțian, lăsați să joace băieții noștri!”. Le spuneam: „Care sunt băieții voștri? Că eu îi plătesc! Băieții voștri nu au cum să joace. Poate că le cântați voi cum să joace”. Cu mine a fost greu. Mergea autocarul cu echipa mare și eu veneau cu juniorii, cu copii de 12-13 ani și scoteam echipa mare de pe teren și băgam juniorii.

De ce făceați asta?
Din cauză că știam ce se întâmplă.

Ce se întâmpla, domnule Marțian? Spuneți-ne.
Aranjau meciurile! Se știa de la început. Acolo ăla cîștigă, acolo ăla pierde.

De asta vă sunau oamenii de afaceri din Arad?
Normal. Fiindcă ei își cheltuiau bănuții.

Deci ei investeau în niște jucători care intrau pe teren doar pentru a obține anumite rezultate la pariuri?
Bineînțeles. Problema e că nu aș fi zis eu nimic, dar au început ei, jucătorii, să dea în mine că “Marțian joacă doar cu juniorii și pierde doar cu 3-0 și 4-0 pentru că joacă la pariuri. Da, mă, joc la pariuri. Îți dai seama ce șmecherie fac eu că joc la pariuri și pierd cu 3-0, 4-0!? Cu copii de 13-14 ani.

Se poate face și chestia asta…
Nu știu. Din păcate, nu știu. Nu sunt adeptul jocurilor de noroc, cazinourilor.

Mi se pare grav că unul dintre jucătorii indicați în povestea respectivă e actual impresar și poate decide destinele unor jucători. Dacă ce spuneți dumneavoastră este adevărat, e grav. Bogdan Apostu, jucător atunci la UTA, înțeleg că voia să intre cu orice preț de teren…
Erau mai mulți. Neagu, nu mai știu numele lor.

Bogdan Mara ce rol a avut în scandalul acesta?
A avut un rol foarte important pentru că l-a sunat atunci Mutu. Eram încă în relații bune cu Mutu. S-au certat enorm. “Vezi că e fratele meu, că e echipa lui. De ce-i faci chestiile astea?”. Mara îi spunea: “Stai, domnule, că ne ascultă ăștia, ne înregistrează! Băi, Adriane, băi, nașule, nu e bine ce faci?”

Cine spunea asta?
Mutu. Mutu îl suna pe Mara.

Ce anume nu era bine ce făcea?
Ce făcea cu meciurile, domnule! Vă dau un exemplu. Ascultați-mă cu atenție.

Spuneți…
Mă duc la Corona Brașov, da. Îmi spune: “Domnule, e 2-0 pentru tine la pauză!”.

Cine v-a spus asta?
Domnule, nu mai spun. Ascultați-mă!

Un moment. Mara ce rol avea la UTA atunci? Jucase până în 2012 acolo.
Nimic. Dar parcă el era președinte acolo. Zi și noapte era acolo. Cu laptopul în fața lui tot timpul.

Bun, la Corona trebuia să conduceți cu 2-0 la pauză…
Da, domnule. “Costă 25.000, trebuie să fii acolo!”. Gata! Începe meciul. Costică Vâlcea (n.r. – Gheorghe Constantin, fostul șef al CCA, condamnat în Dosarul Mită pentru Arbitri din 2009), alt trădător, că l-am adus și pe ăla, îmi arunca praf în ochi ca la fraieri. Inițial nu voia să vină la club. Îl tot suna fostul acționar, Giovanni (n.red. – italianul Giovanni Catanzariti), să vină: “Hai, domnule, așa și așa, vino să promovăm. Că tu ai fost acolo cu arbitrii”. Bun. Începe meciul și ăia (Corona) să ne omoare. Scapă Laso, un argentinian foarte bun, singur și dă gol. 1-0 pentru noi. Dar dintr-o eroare, nimic din care să vezi că s-a întâmplat ceva. Începe repriza a doua, la fel. Pe noi, pe noi. Se termină meciul, reține, m-au asaltat de la stadion. Veneau după mine. Costică Vâlcea făcea: “Dă banii, dă banii!”. I-am zis: “Băi, nebunule, ce să dau? Nu dau niciun ban”. Eu aveam banii la un băiat de-ai mei care era la tribuna cealaltă.

Cui trebuia să dați 25.000 de euro?
Trebuia să-i dăm la…cine trebuie.

Cui?
Nu știu. Eu am făcut o declarație acolo (n.red. – la comisiile FRF), eu am scris niște chestii.

Trebuia să dați banii cuiva la finalul meciului pentru a câștiga?
Da, domnule. Trebuia să avem un meci ușor cu 2-0 la pauză.

Vi se facilita o victorie?
Da! Corona se retrăgea de la promovare, cum ar veni…O vrăjeală.

Ok.
Da, și se iau ăia cu mașina după mine. Urmărire ca-n filme. Ies din Brașov spre Sighișoara și opresc în benzinărie. Le zic: “Bă, uitați-vă la mine!” Eu vă dau 2.000 de euro din respect. Pentru atacantul ăla, Ene (n.red. – Marius Ene, fost jucător la Petrolul, Ceahlăul, Voluntari sau U Cluj), că n-a fost în stare s-o bage în poartă de pe linie!”. Și le-am dat 2.000 de euro, dar le-am zis: “Nu trebuia să vă dau niciun euro, niciun cent. Voi sunteți niște nemernici!”.

Ene n-a putut să bage mingea în poartă?
Erau șocați că nu puteau să ne egaleze.

Credeți că toți fotbaliștii de la Corona au jucat cum trebuie?
Trei sute la sută!

Dar le-ați dat 2.000 de euro pentru Ene…
Nu pentru Ene. Nu știu. Că oamenii ăștia m-au înnebunit. Atâta m-au sunat. Mă suna și Giovanni: “Marțian, uite că mă terorizează oamenii de pe tot felul de cartele!”.

Cartele de telefon din străinătate, domnule Marțian?
Nu știu, nu mi-a spus. Asta a fost o parte.

Așa…
Am mers apoi la Dacia Mioveni. La Mioveni: “Domnule Marțian, totul este rezolvat!”

Cine vă spunea asta?
Un om care este foarte important astăzi în fotbal!

Nu ne puteți spune numele lui?
Deocamdată, nu.

Mai dați-ne un indiciu!
Îl știți! Știți bine!

Nu știu.
Mergem mai departe. Mi se spune: “Totul e rezolvat! E câștigat liniștit cu 3-0!”. Începe meciul. Când începe meciul, zice: “Stai să vedem, stai liniștit!”. Conducem cu 1-0, se face 1-1, apoi face fundașul meu central două 11 metri și pierdem cu 3-1 la Mioveni.

Pare că vă păcălea cineva..
Normal că mă păcălea.

Dar banii?
Banii nu au plecat (duce mâna la buzunar).

Dar îi aveați pregătiți. Mi se pare important că aveați banii pregătiți pentru o faptă de corupție!
Faptă de corupție…Știi cum e? Vrei ca echipa ta să promoveze, așa sunt toate, domnule, în țara asta.

Mara ce rol avea?
Nu știu, cred că el era…parcă era un manager. Nu știu ce rol avea.

Ce avea pe laptopuri? Site-uri de pariuri?
Nu-mi place să mă uit la oameni în laptop. Sărim peste subiectul ăsta. Avem meci la Râmnicu Vâlcea, acasă la marele președinte. Am mers cu Costică Vâlcea, era președinte la noi. Mergem acolo. Zice: “Îi distrugem, domnu’ Marțian! Treaba e rezolvată! Nu au șase titulari. Banii, pac, rezolvați și mergem înainte!”.

 Câți bani erau la Vâlcea?
Nu mai știu. Până în 30.000 se învârteau toate chestiile astea. Ajungem la Vâlcea, aveam un sârb, Supic. Începe meciul și ăla dădea pase numai la adversar. Mi se pare că a fost 2-0 la pauză. Ăla (Supic) căuta cartonașul roșu încontinuu. Strigam la Falub: “Scoate-l afară! Scoate-l afară!”. Eram distrus în tribună. La pauză am și plecat, am plecat în Franța!

 Ați luat bătaie?
Bineînțeles. Mă băteau echipele care nu mai contau.

Ce vă spunea omul care vă inițiase în povestea asta atunci când nu ieșeau rezultatele?
Ei ziceau că toate erau bine organizate, numai că nu se mai înțelegea ce s-a întâmplat. Dar ei făceau pe altă parte, că am înțeles pe urmă că făceau cu jucătorii. Mai erau cu cineva de la Slatina. Ăla era cu laptopul, frate de fotbalist. Pariau pe nu știu unde, prin ce Israele, pe nu știu pe unde…Prin China.

Vi se propunea să pariați și dumneavoastră?
Nu, nu, nu. Nu aveau cum să discute. Eram setat pe promovare. Voiam performanță. Mă înjurau ăia în tribune, care nu aveau bani nici de o bere. Erau niște mașinații acolo, toate erau făcute…

După ce ați plecat în Franța, ați rupt legătura cu clubul?
Nu. Am avut meci cu Damila Măciucă, era Claudiu Niculescu antrenor. Mi se zice: “Aici e mai scump. Aici se rezolvă problemă”. Era cu vreo 5.000 mai scump. Dacă băteam aici, eram în baraj. Vine un fost arbitru care a fost în conflictul cu Penescu și cu Costică Vâlcea: “Domnule, e aranjat!”. M-a chemat pe după stadion, m-a învârtit: “Trebuie dat un ceas acolo pe lângă banii ăștia!”. M-a înnebunit de cap. I-am zis: “Hooo, hai să vedem ce se întâmplă! Că tot cadouri… deja eram sătul de tot ce s-a întâmplat.

Cine era fostul arbitru?
Nu știu cum îl cheamă (Râde). Îl cunosc foarte bine, dar nu știu cum îl cheamă. Bun. A început meciul, pe viață și pe moarte, și a picat un gol din aer. Ne bate și Damila Măciuca. Atunci am pierdut orice speranță. Din ce vorbeam, una nu se întâmpla. Mi-am dat seama ce se întâmplă și acum deja îmi propunea cu alți foști antrenori care erau pe la UTA: “Marțian, tot bagi bani, hai să scoți niște bani! Hai să facem jocuri așa, scoatem de aici așa”. Le-am zis: “Nu facem niciun joc!”.

Vi se propunea să începeți să vindeți meciuri…
Adică, trebuia mers acolo și pierdut cu atâta. Dincolo, atât. Mi-am pus tot orașul în cap, sincer.

După ce vi s-a propus să tot cumpărați…
Mi s-a propus să mergem ca mielul la tăiere.

Mutu ce părere avea despre treburile astea?
Mutu a fost ca un zmeu la început. După aceea, îmi propunea să pun președinte pe cutare și pe cutare, să facem și noi. Că a văzut că facem…Facem pe dracu să ne ia.

V-a spus clar să puneți un anumit președinte pentru a face și UTA…
Cum? Mi-a spus clar. A convocat el oamenii. Eram printr-un cantonament în Franța, eram pe la Ajaccio. Și, mă rog.

Trebuia să trucați niște amicale în Corsica?
Mutu era cam strâmt la mână și nu prea băga mâna în buzunar. Sigur că da. Trebuia să faci și niște investiții, nu numai că “gata, câștigi pe ochi frumoși”.

Adică trebuia să dai și niște bani ca să câștigi pe ochi frumoși…
Trebuia făcută o organizare, oamenii pe care a vrut el să-i pună aveau niște pretenții…

Pe cine a vrut să pună președinte?
Niște oameni de-ai lui.

Când v-au chemat la Federație, vi s-a părut că a fost tratat serios cazul?
Zero! Știți ce mi-a spus Chivorchian? Era secretar general. “Vino cu probe!”. I-am zis: “Bă, nebunule! Eu îți dau pe tavă. Acolo se întâmplă aia, acolo aia!”. Nu-i interesa, domnule! Sincer. Îi interesa să meargă într-o direcție în care voiau ei.