Actori uriași care au rămas în memoria românilor. Legende ale cinematografiei
- Florian Olteanu
- 26 octombrie 2024, 20:51
Actori mari de care ne amintim în aceste zile. Nume ca Draga Olteanu, Anda Călugăreanu sau Liviu Ciulei nu se pot uita ușor. Au legătură cu zilele de 24 și 25 octombrie.
Marii actori ai României au lăsat mărturii de neșters în amintirea contemporanilor.
Actori celebri - Draga Olteanu Matei
Printre actori, Draga Olteanu Matei a uimit cu talentul de a imita accente. A făcut roluri de neuitat. S-a născut la 24 octombrie 1933. Alături de Amza Pellea a jucat rolul oltencei Veta. A jucat rolul ardelencei Varvara alături de Marin Moraru. Marea actriță s-a impus prin talentul său deosebit și în rolul Coana Chirița unde a jucat alături de actorul Dem Rădulescu.
Draga Olteanu Matei a fost și o scenaristă plină de talent. A scris scenariile la filmul inspirat de cartea Dumbrava Minunată de Mihail Sadoveanu și la filmul Patima unde a jucat și rolul principal alături de actorul Gheorghe Cozorici. A fost de neuitat în scenetele de Revelion.
Draga Olteanu Matei a avut o viață grea. A copilărit o vreme la Morunglav-Olt în vremea războiului, apoi a revenit la București. Având probleme cu locuința care a fost retrocedată, și-a petrecut restul vieții la Piatra Neamț. A murit la Iași, pe 18 noiembrie 2020.
Actori celebri - Anda Călugăreanu
Tot la capitolul actori celebri trebuie să ne amintim de Anda Călugăreanu. La naștere, s-a numit Anca Miranda Călugăreanu. A văzut lumina zilei la 24 octombrie 1946, la București. A jucat în filme ca „Stop cadru la masă!”, „O zi la București”. A cântat melodii inspirate de armeanul-francez Charles Aznavour. Anda Călugăreanu era și ea armeancă de origine.
Anda Călugăreanu a avut și emisiunea Club Anda pe TVR în primii ani după Revoluție. A fost vocea broscuței Oaky în „Maria Mirabela”.
A fost căsătorită cu actorul Dan Tufaru, având o fiică. Părăsită de soț pentru Vasilica Tastaman, s-a căsătorit cu un medic. A pierdut lupta cu o boală cruntă, decedând la 15 august 1992, la numai 46 de ani.
Regizorul Liviu Ciulei
Liviu Ciulei a fost printre cei mai mari actori și regizori români. Ca actor, a jucat în Valurile Dunării, în filmul În sat la noi, în Facerea Lumii și în Pădurea Spânzuraților, film pe care l-a și regizat. S-a născut la București, la 7 iulie 1923. A fost căsătorit cu scenografa Irina Gărdescu și cu actrița Clody Bertola, în România. Director artistic la un teatru prestigios din Capitală, Teatrul Bulandra a fost scos din activitate pentru că a montat Revizorul de Gogol în ciuda cenzurii.
A plecat în Occident, unde s-a remarcat ca scenograf, arhitect de prestigiu. SUA, Canada, Australia, Germania sunt țările în care a lucrat. Nu mai puțin de 125 piese de teatru au fost montate cu el semnatar al scenografiei. Nu a mai făcut vreodată nici regie și nici nu mai jucat în filme. A decedat pe 25 octombrie 2011, la Munchen în Germania. A adoptat fiul celei de-a treia soții, jurnalista Helga Reiter, pe Thomas Ciulei, regizor remarcabil.