Comedia neagră "Undeva la Palilula", de Silviu Purcărete, şi documentarul "Lumea în pătrăţele", de Ivana Mladenovici, participă la secţiunea CineLink Work in Progress a festivalului de la Sarajevo.
Şase titluri de filme aflate în ultima etapă a realizării se vor bate pentru premiile Post Republic Award (80.000 de euro în servicii de post-producţie) şi RestArt Award (servicii de postproducţie în valoare de 20.000 de euro) în cadrul secţiunii "CineLink Work in Progress" a festivalului de la Sarajevo (23-31 iulie).
Peliculele selectate sunt comedia romantică "Un ghid practic al Belgradului", de Bojan Vuletic, dramele "Shadows and Faces", de Dervis Zaim, "Broken Mussles", de Seyfettin Tokmak, "The Slut", de Hagar Ben Asher, comedia neagră "Undeva la Palilula", de Silviu Purcărete, şi documentarul "Lumea în pătrăţele", de Ivana Mladenovici.
Debut în etate
Dimeny Aron, Constantin Chiriac, Marcel Iureş, Răzvan Va silescu, George Mihăiţă, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii, Ioana Crăciunescu şi Marius Manole. Câteva nume din distribuţia de peste 50 de actori pe care Silviu Purcărete a asamblat-o pentru debutul său în lungmetraj, "Undeva la Palilula", produs de Libra Films.
"Dionis şi Serafim sunt doctori. Dionis e tânăr, Serafim e bătrân. Se întâlnesc într-un tren blocat printre nămeţi. Serafim a lucrat o viaţă întreagă la spitalul din Brezoi, un mic oraş de provincie din România. Dionis se îndreaptă către acelaşi loc, pentru a ocupa temporar un post rămas vacant după moartea unui alt doctor. Destinele lor par să fie identice. De ce? Pentru că un element de o importanţă crucială îi uneşte.
Oraşul Brezoi, plin de fantasme şi legende, e de fapt adevăratul personaj principal al filmului. Aşa cum, odinioară, Virgil i-a servit lui Dante drept ghid în strania lui călătorie, Serafim îl va conduce pe Dionis şi pe noi odată cu el prin universul tinereţii lui de tânăr medic la Brezoi, povestindu-ne şi protejându-ne în coborîrea vertiginoasă în cercurile acestui infern simpatic, în această «lume perfectă », tihnită, paşnică, nepăsătoare.
Totuşi, viaţa în Brezoi începe să îşi piardă reperele, şi personajele se topesc, dispar, mor, îşi încheie, fiecare în felul său, existenţa stranie, oarecum onirică, oarecum fantastică", se arată în sinopsisul peliculei "Undeva la Palilula".
Producţie monumentală
"Suntem invitaţi să îl însoţim pe Dionis, fiu nelegitim, aflat în căutarea propriei identităţi, în călătoria lui către un loc sublim cu nume ridicol, fascinant, copleşitor, exercitând o atracţie irepresibilă mai întâi asupra tatălui şi apoi asupra fiului şi făcându-i captivi pentru totdeauna", explică Purcărete.
Filmările au avut loc în Bucureşti, întregul decor al lungmetrajului fiind construit într-un platou improvizat într-o hală industrială dezafectată de 10.000 de metri pătraţi din uzinele Republica.
Scenografii Helmut Sturmer şi Dragoş Buhagiar au recreat atmosfera unui spital de provincie din anii ’60 care are o curte interioară prin mijlocul căreia va trece locomotiva unui tren. De asemenea, în platou au fost amenajate şi alte decoruri, cum ar fi un lac, o livadă, cimitir, toate acestea în mărime naturală. Bugetul filmului este de aproximativ 1.600.000 de euro; "Undeva la Palilua" va fi distribuit în România în 2011.
100 de ore de filmări
Ideea documentarului "Lumea în pătrăţele" i-a venit coproducătorului Daniel Mitulescu (Strada Film, alături de Cătălin Mitulescu), în timp ce regizorii Ivana Mladenovici şi Florin Şerban băteau închisorile pentru a-i instrui pe deţinuţi în ale actoriei, workshopuri care au condus la completarea distribuţiei lungmetrajului "Eu când vreau să fluier, fluier", povesteşte Bianca Oana, producător executiv.
Cineasta sârbă nu mai pusese niciodată piciorul într-o închisoare. Filmările la "Lumea în pătrăţele" au început în noiembrie 2008 şi s-au încheiat în aprilie 2010, iar cei patru protagonişti au fost aleşi din castingul de la "Eu când vreau să fluier, fluier".
Au rezultat peste 100 de ore de material filmat. De imagine s-au ocupat Luchian Ciobanu şi Claudiu Ciprian Popa, iar montajul i-a revenit Anei Ilieşiu. Bugetul "Lumii în pătrăţele" se ridică la 50.000 de euro, filmul fiind sprijinit şi de CNC. În România, "Lumea în pătrăţele" va intra în cinematografe la finalul anului.
Departe de gratii
Documentarul urmăreşte destinele a patru tineri foşti deţinuţi - în distribuţie figurează şi Papan Chilibar - după eliberarea lor din penitenciarele de minori. Cel dintâi dintre protagonişti a părăsit puşcăria în noiembrie 2008, ultimul, în vara anului trecut. Cât despre Papan Chilibar, nu se ştie dacă el va mai filma la sau nu la "Lumea în pătrăţele" după soluţionarea procesului.
"Nu e genul de film care caută răspunsuri la întrebări de tipul «Ce i-a împins pe ei să comită infracţiuni?», ci o incursiune în viaţa lor, ajungi să îi cunoşti şi să te apropii de ei prin faptul că îi vezi, observi ce fac ei în prima zi de eliberare - dacă merg la părinţi, la copil sau la iubită", explică Bianca Oana, adăugând: "E un film plin de viaţă şi de muzică, unul dintre foştii deţinuţi cântă tot timpul...".
Cineasta sârbă Ivana Mladenovici va termina în curând masterul de regie de la UNATC. Are deja câteva pelicule la activ, printre care "Milky Way" (2008), un scurtmetraj documentar despre doi văcari de Bucureşti, care a avut succes în festivaluri.
PARTICIPARE
Puzderie de pelicule româneşti
La Festivalul de la Sarajevo regizorul Cristi Puiu va fi preşedintele juriului de lungmetraj ficţiune, categorie în care este prezent "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean.
În competiţia dedicată scurtmetrajelor au fost selectate "Lord", de Adrian Sitaru, şi "Derby", de Paul Negoescu. În secţiunea specială Focus, Festivalul de la Sarajevo va prezenta mai multe pelicule, printre care filmele româneşti "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Medalia de Onoare", de Călin Netzer.
Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, va fi proiectat în Open Air Programme. Pe liculele "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, şi "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanau, au fost selectate în competiţia dedicată documentarelor a Festivalului de Film de la Sarajevo.