Activitatea TVR și Radio România, blocată total. Instituțiile sunt fără directori, angajații rămân fără salarii

Activitatea TVR și Radio România, blocată total. Instituțiile sunt fără directori, angajații rămân fără salarii Sursa: Arhiva EVZ

Parlamentul României este somat de sindicate să facă ceva pentru deblocarea funcționării în condiții de legalitate a TVR și Radioul public. Mandatele directorilor intermari au încetat și totul e blocat.

Situația este cunoscută și în rândul partidelor și la Parlamentul României cel puțin de săptămâna trecută, dar nimeni nu s-a grăbit să rezolve situația. În acest moment e haos total, iar angajații sunt speriați că între 12 și 15 noiembrie nu își vor încasa lefurile în lipsa managerului-ordonator de credite.

„În urma expirării mandatului celor doi directori generali interimari din SRR și SRTV, Liviu Popescu și Ramona Săseanu, începând din data de 29 octombrie 2021, ora 00,00, cele două instituții nu mai au conducere. În acest sens, precizăm că Hotărârea Birourilor Permanente reunite din data de 29 octombrie 2021 privind declanșarea procedurii de desemnare a membrilor în Consiliile de Administrație din SRR și SRTV este incompletă fără desemnarea unor directori generali interimari care să semneze actele necesare funcționării instituției până la votarea în Parlament a noilor conduceri. Din acest motiv, există riscul ca angajații celor două societăți să nu-și primească drepturile salariale, iar activitatea să fie blocată! Totodată, lipsa unor directori generali interimari poate face imposibilă alegerea reprezentanților salariaților în Consiliile de Administrație, întrucât, potrivit art.19 alin d) din Legea nr.41/1994, “personalul angajat al fiecărei societăți desemnează, prin vot secret, candidații pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societății respective”, se descrie situația într-un comunicat al Federației FAIR-MediaSind, singura organizație sindicală reprezentativă din sectorul Cultură și Mass-Media.

Angajații TVR și Radio România, strigă cu disperare înspre clasa politică

În cele două instituții publice există două tabere. Una susține conducerea interimară de până acum – Ramona Săseanu și Liviu Popescu – cealaltă parte cere alte numiri. Cu toții sunt însă îngroziți de faptul că nu va avea cine să semneze ștatele de salarii, plățile pe octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un document semnat de sindicate și de două ONG-uri, se arată situația tensionată care există în acest moment în cele două instituții publice, aflate sub control politic.

„În data de 1 noiembrie, Radio România ar fi trebuit să aniverseze cei 93 de ani de la înființare, iar în 31 decembrie, TVR va împlini 65 de ani de prezență neîntreruptă pe micile ecrane ale românilor. Salariații celor două instituții publice de media sunt revoltați și disperați pentru că, deși în decursul timpului au muncit și servit cu profesionalism, devotament și sacrificii la bunul mers al instituției, în schimb aceștia nu-și vor mai primi nici drepturile ce li se cuvin. 

Vă informăm că cele două instituții media publice, strategice, ale statului român, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV), au ajuns în situația de a nu mai avea niciun fel de conducere începând cu data de 29 octombrie a.c. (conform art. 18 din Legea 41/1994 rep.).

Din acest moment, SRR și SRTV au încetat fiecare plată către orice beneficiar! Nu mai există persoana desemnata cu putere administrativă care să semneze în calitate de ordonator principal de credite.

Salariații sunt diperați de faptul că nu-și vor mai putea primi drepturile salariale în noiembrie, conform Contractelor Colective de Muncă, iar cele două instituții publice de media au intrat deja în incapacitate de plată”, se arată în textul angajaților.

Responsabilitatea politicienilor și propunerile angajaților

În comunicat se arată pas cu pas ce au făcut responsabilii politici și cum s-a ajuns în situația de azi.

  • „Joi, 28 octombrie 2021, PSD a atacat la Curtea Constituţională legea privind aprobarea OUG 89/2021, care are ca obiect de reglementare asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor,
  • Vineri, 29 octombrie 2021, au expirat mandatele lui Liviu Popescu (Radio) și al Ramonei Săseanu (TVR), fără a exista o soluție de prelungire sau înlocuire a directorului general interimar la SRR și SRTV, aprobată de către Parlamentul României.