Evenimentul Zilei > Social > Conducerile de la TVR și Radio România au fost atacate de PSD la Curtea Constituțională. Ce reclamă social-democrații
Conducerile de la TVR și Radio România au fost atacate de PSD la Curtea Constituțională. Ce reclamă social-democrații

Conducerile de la TVR și Radio România au fost atacate de PSD la Curtea Constituțională. Ce reclamă social-democrații

Legitimitatea conducerilor interimare de la TVR și Radio România a fost atacată, joi, de PSD la Curtea Constituțională a României (CCR). Ce spun social-democrații.

Partidul Social Democrat (PSD) a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 89/2021, care are ca obiect de reglementare asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Cei de la PSD cer ca Parlamentul să inițieze procedurile pentru alegerea conducerilor SRR și SRTV

Social-democraţii fac referire la alte decizii ale CCR prin care se preciza că alegerea conducerii interimare a celor două instituţii de presă a fost neconstituţională.

Cei de la PSD sunt de părere că Parlamentul este cel care trebuia să iniţieze procedurile privind alegerea conducerii celor două societăţi. În sesizarea către CCR se mai spune că în cazul acestei ordonanţe s-a încălcat principiul bicameralismului, mai exact, în Camera decizională s-a adoptat o altă reglementare, total diferită de cea adoptată de prima Cameră, modificând substanţial voinţa iniţiatorului.

Proiectul a fost adoptat cu un amendament care prevede că „în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii”.

Ce se afirmă în expunerea de motive

Potrivit expunerii de motive, „luând act de faptul că în prezent nu există un cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi televiziune, în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se impune completarea în consecinţă a prevederilor art. 46 din Legea 41/1994, în sensul în care dacă desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează, ca urmare a ajungerii la termen, mandatul directorului general interimar se prelungeşte pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de administraţie, dar fără a depăşi cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului.”

sursa: agerpres