Activiști de mediu au vandalizat o replică a unei mumii egiptene. Indivizii au mâzgălit mesajul „Justiția climatică”. Video

Activiști de mediu au vandalizat o replică a unei mumii egiptene. Indivizii au mâzgălit mesajul „Justiția climatică”. Video

Activiștii pentru climă au împroșcat duminică cu un lichid vâscos peste vitrina de sticlă care adăpostește o replică a unei mumii la Muzeul Egiptean din Barcelona, ​în semn de protest față de inacțiunea guvernelor faţă de încălzirea globală.

La Muzeul Egiptean din Barcelona a avut loc un atac împotriva exponatelor culturale, în semn de protest față de inacțiunea guvernelor în cauza încălzirii globale. Două persoane au stropit o vitrină cu un lichid vâscos din sticle de Coca-Cola. Se credea că lichidul ar fi fost suc de sfeclă roșie.

Cei doi tineri activiști, un bărbat şi o femeie, aparţinând colectivului Futuro Vegetal, au stropit vitrina, apoi pereţii, folosind sticle de plastic de Coca-Cola. Ei au arborat apoi un banner mare cu mesajul „Justiţia climatică”, denunţând un „COPCA COLA” cu referire la reuniunea de la summit-ul COP27 privind clima de la Sharm el-Sheikh, Egipt, şi Coca-Cola, sponsorul oficiali al conferinţei.

Gigantul băuturilor răcoritoare este denunţat de multe ONG-uri de mediu pentru activităţile pe care le consideră poluante în întreaga lume, în special din cauza producţiei masive de sticle de plastic.

Activiștii: „Ce vrem noi? Dreptatea climatică! Cand o vrem? Acum!”

„Politicienii nu ne vor scoate din această situație, această urgență climatică”, a spus unul dintre activiști. Ce vrem noi? Dreptatea climatică! Cand o vrem? Acum! au scandat.

Acesta nu este activism, este vandalism

Viceprimarul Barcelonei, Jaume Collboni, a postat pe Twitter un mesaj: „Acesta nu este activism, este vandalism. Acțiunea împotriva urgenței climatice nu poate fi o scuză pentru a ataca muzeele și patrimoniul acestora”.

Odată sosită poliţia, tinerii activişti au cooperat şi nu au fost arestaţi. Muzeul Egiptean a indicat însă că intenţionează să depună o plângere. Activişti din acelaşi colectiv, afiliat Extinction, îşi lipiseră mâna pe 5 noiembrie pe ramele tablourilor lui Francisco Goya de la Muzeul Prado din Madrid pentru a atrage atenţia asupra încălzirii globale, acţiune considerată „nejustificată” de ministrul spaniol al Culturii.

Aproape o sută de muzee internaţionale s-au declarat joi „profund şocate” de acţiunile organizate de activişti de mediu care vizează operele de artă şi au amintit de rolul lor în conservare. Câteva alte astfel de acţiuni au fost desfăşurate în ultimele săptămâni de activiştii pentru climă, care au vizat clădiri emblematice, dar şi opere de artă celebre din mai multe oraşe din Europa.

Activiştii au vandalizat mai multe opere de artă în ultimele săptămâni

În ultimele săptămâni, activiştii pro-climă şi-au lipit, de exemplu, mâinile pe tablouri de Goya la Madrid sau pe faimoasa serigrafie „Campbell's Soup” a lui Andy Warhol, expusă în Australia, au stropit supă de roşii pe „Sunflowers” de Van Gogh la Londra şi au aruncat cu piure de cartofi pe capodopera „Les Meules” de Claude Monet din Potsdam.

Vineri, la Oslo, activiştii să-şi lipească mâinile de „The Scream/ Ţipătul”, capodopera emblematică a pictorului norvegian Edvard Munch, pentru a denunţa industria petrolieră din Norvegia, scrie spainenglish.com.