Evenimentul Zilei > Economie > Acțiunile companiei Nissan în picaj! Cauza, cititorii evz o știu. Cât au putut de mult să scadă acțiunile! Panică la MIOVENI!
Acțiunile companiei Nissan în picaj! Cauza, cititorii evz o știu. Cât au putut de mult să scadă acțiunile! Panică la MIOVENI!

Acțiunile companiei Nissan în picaj! Cauza, cititorii evz o știu. Cât au putut de mult să scadă acțiunile! Panică la MIOVENI!

Acţiunile Nissan au scăzut marţi cu aproape 6% după şocul provocat la nivel mondial de arestarea preşedintelui companiei, Carlos Ghosn, care pune sub semnul întrebării viitorul celui de-al doilea mare producător auto japonez şi al alianţei în care se află cu grupul francez Renault şi compania japoneză Mitsubishi.

Nissan a anunţat luni că efectuează o investigaţie în urma unei informaţii furnizate de un informator, care a dezvăluit să Ghosn s-a folosit de banii companiei în scop personal şi că şi-a subevaluat veniturile raportate timp de ani de zile. Ghosn a fost arestat şi va fi concediat din board-ul Nissan în această săptămână.

Ghosn este şi preşedinte şi director executiv al Renault şi preşedinte al Mitsubishi Motors.

Înlăturarea lui Ghost ridică întrebări legate de viitorul alianţei ve care a construit-o personal şi pe care se angajase să o consolideze prin legături mai strânse, înainte de a se retrage din conducerea operaţională a acesteia.

Cazul pune în centrul atenţiei şi viitorul Nissan, cel mai mare partener al alianţei, într-o perioadă de scădere a profiturilor companiei japoneze, pe fondul vânzărilor slabe din Statele Unite şi a concurenţei mai ridicate din partea rivalilor care investesc masiv în automobile conectate la internet şi vehicule autonome.

Ilegalităţile de care este acuzat Ghosn ridică semne de întrebare şi în privinţa guvernanţei alianţei în care consiliile de administraţie ale celor trei companii partenere sunt prezidate de un singur om.

Un director de la sediul central al Nissan a declarat că este îngrijorat că procesul decizional al alianţei, care concurează cu Volkswagen şi Toyota Motor pentru poziţia de cel mai mare producător auto dein lume, ar putea încetini în lipsa unei figuri unificatoare.

Directorul mai este îngrijorat că plecarea lui Ghosn ar putea afecta vânzările dacă fanii carismaticului lider vor abandona compania, în timp ce clienţii corporativi, care trebuie să respecte regulile legate de complianţă, vor suspenda comenzile din cauza scandalului.

Directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, a afirmat într-o conferinţă de presă susţinută luni seara târziu că lui Ghosn i s-a acordat prea multă putere şi că implicaţiile conducerii Renault şi Nissan de către acesta nu au fost verificate din 2005.

Procurorii japonezi au afirmat într-un comunicat că Ghosn şi directorul Greg Kelly au conspirat pentru a subestima compensaţiile primite de Ghosn într-o peerioadă de cinci ani, începând din anul fiscal 2010, la jumătate faţă de suma reală de 9,998 miliarde de yeni (88,9 milioane de dolari).

Ghosn s-a alăturat Nissan în 1991 şi a devenit director general al companiei în 2001. Acesta a rămas în funcţia de director general până în 2017 şi a primit 9,2 milioane de euro (10,53 milioane dolari) pentru ultimul an în care a deţinut această funcţie.

”Prin subevaluarea salariului său, acesta a privat acţionarii Nissan de oportunităţile de a aprecia dacă salariul său este potrivit”, a declarat Toru Ibayashi, director general pentru managementul averilor la UBS Securities Japan.

Directorul general Saikawa, aflat în conducerea Nissan din 2011, a subliniat că Nissan este o victimă a ilegalităţilor lui Ghosn, dar a refuzat să spună dacă şi alţi directori, în afară de Kelly, au fost implicaţi.

Televiziunea publică japoneză NHK a relatat că Nissan a plătit miliarde de yeni pentru achiziţia şi renovarea unor locuinţe pentru Ghosn în Rio de Janeiro, Beirut, Paris şi Amsterdam, potrivit unor surse.

Proprietăţile nu aveau niciun scop de afaceri şi nu au fost înscrise între beneficii în declaraţiile depuse la bursa din Tokyo, potrivit NHK. Saikawa a refuzat să precizeze cum s-a folosit de Ghosn de banii companiei.

Nissan a cheltuit 2 miliarde de yeni pentru Ghosn în Rio şi Beirut, prin intermediul filialei olandeze, tranzacţiile fiind supravegheate de Kelly, a relatat publicaţia Nikkei, citând surse.

Ghosn şi Kelly nu au comentat acuzaţiile şi nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Vicepreşedintele executiv al Nissan, Hitoshi Kawaguchi, însărcinat cu relaţiile guvernamentale, s-a întâlnit marţi cu purtătorul de cuvânt al guvernului japonez şi a declarat presei să a solicitat ca relaţiile bune dintre Japonia şi Franţa să fie menţinute.

Publicaţia Asahi a relatat, citând surse, că Kawaguchi a oferit procurorilor informaţii despre Ghosn, în schimbul unui tratament mai blând din partea procurorilor. Kawaguchi  este a doua persoană din Japonia care beneficiază de o lege în acest sens intrată în vigoare în luna iunie.

Acţiunile Nissan au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, de 940 de yeni pe unitate, înainte de a închide în scădere cu 5,5%, la 950 de yeni pe unitate. Un volum record de 140 de milioane de acţiuni Nissan au fost tranzacţionate marţi, reprezentând aproape 6% din totalul acţiunilor înscrise pe principala platformă a bursei din Tokyo.

Acţiunile Mitsubishi, care a anunţat la rândul său, luni, că îl va înlătura pe Ghosn din funcţia de preşedinte, au închis marţi în coborâre cu aproape 7%.

Ttilurile Renault au scăzut luni cu 8,4%.