„Reprezentanţii Laboratorului de Calitate a Apelor de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prelevează zilnic probe de apă din toate râurile afectate, iar rezultatul analizelor confirmă o îmbunătăţire majoră a calităţii apei. Până în prezent, nu s-a semnalat mortalitate piscicolă”, se arată într-un comunicat al Administrației Naționale „Apele Române”.

În urma procedurilor s-au colectat, deja,  aproximativ 7 tone de material îmbibat cu substanţe poluatoare.

Se intervine non-stop cu material granular absorbant, cu lavete, perne, rulouri şi covoare absorbante pentru colectarea poluantului rămas îndeosebi pe vegetaţia acvatică, acesta fiind antrenat pe cursul de apă o dată cu fluctuaţiile de nivel.

Totodată, personalul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad din cadrul S.G.A. Iaşi, S.G.A. Botoşani şi S.G.A. Vaslui a recuperat și înlocuit materialele absorbante impregnate cu hidrocarburi (lavete, rulouri, perne absorbante). Acestea au fost colectate, în pubele, puse la dispoziție de S.C. SALUBRIS S.A., descărcate în remorci protejate cu folie, și trimise ulterior către o firmă specializată în vederea neutralizării.

De asemenea, continuă igienizarea malurilor cursurilor de apă afectate, în vederea recuperării și neutralizării  tuturor materialelor folosite la intervenții. În zonele greu accesibile, se folosesc utilaje speciale (excavator cu braţ lung şi buldoexcavator) pentru curăţarea vegetaţiei.

Până la această oră, au fost utilizate peste 14.100 bucăți de lavete/pad-uri absorbante, 3.335 de kg de material granular absorbant, 500 ml de rulouri absorbante, 700 ml de baraj absorbant. S-au amplasat în total un număr de 56 baraje absorbante, după cum urmează: 46 pe  râul Nicolina, 5 pe râul Jijia şi 5 pe râul Bahlui.

 

Te-ar putea interesa și: