Acte necesare pentru paşaport în 2023. Cât te costă să faci acest document

Acte necesare pentru paşaport în 2023. Cât te costă să faci acest document Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cetățenii români care vor să călătorească în țările care nu fac parte din UE trebuie să își facă pașaport. Pentru acest document, ei vor fi nevoiți să depună mai multe acte și să plătească o taxă.

Cetățenii români nu pot să călătorească în țările care nu fac parte din UE fără pașaport. Nu se poate intra doar cu buletinul nici în Marea Britanie sau Irlanda de Nord. Cei care vor să își facă pașaport trebuie să depună următoarele documente:

cartea de identitate în original chitanță care face dovadă achitării taxei pentru pașaport pașaportul anterior, în cazul în care există

Cei care vor să facă pașaport minorilor trebuie să depună următoarele documente:

certificatul de naștere în original actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite (în original) chitanță care face dovadă achitării taxei pentru pașaport, completată pe numele minorului, pașaportul anterior, în cazul în care există

Dacă cererea pentru eliberarea pașaportului este formulată de un singur părinte, această trebuie însoțită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte.

Taxe pașaport 2023

Cei care au nevoie de pașaport, trebuie să plătească o anumită sumă de bani. Taxa pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani este 258 de lei, iar taxa pentru minorii cu vârsta sub 12 ani este 234 de lei. Pentru pașaportul simplu temporar taxa este 96 de lei. Taxa pentru eliberarea pașaportului se poate achita fizic la CEC Bank sau la stațiile de plata Selfpay ale CEC Bank, sau online prin platforma Ghișeul.ro.

Sursa: https://www.facebook.com/ambasada.madrid/

Din documentul de plată al taxei pentru eliberarea pașaportului nu trebuie să lipsească: numele, prenumele și codul numeric personal al beneficiarului, tipul pașaportului solicitat, contul IBAN, codul fiscal și denumirea instituției Prefectului județului unde va fi depusă cererea de eliberare, suma plătită.

Tipurile de pașaport

Cetăţenii români pot opta între două tipuri de paşapoarte:

Paşaportul simplu electronic, a cărui valabilitate este de 10 ani în cazul persoanelor cu vârstă de peste 18 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârstă cuprinsă între 12 și 18 ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu vârstă de până în 12 ani. Termenul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic este de 15 zile.

Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de 12 luni, dar în anumite țări nu se poate călători cu acest tip de paşaport.

Eliberarea unui pașaport simplu temporar durează între câteva ore și trei zile.

Programare online

Programarea pentru depunerea actelor pentru pașaport se poate face online, prin intermediul platformei epasapoarte.ro. Cei care au făcut deja cerere, pot afla când va fi gata documentul lor pe: epasapoarte.ro/verifica/, potrivit RTV.

Ne puteți urmări și pe Google News