Acte distruse şi deconturi false, la Prefectura Covasna

Acte distruse şi deconturi false, la Prefectura Covasna

Actualul prefect de Covasna, Codrin Munteanu, a sesizat poliţia în legătură cu o achiziţie făcută de fostul prefect Gyorgy Ervin, în prezent subprefect. O altă plângere a fost depusă împotriva fostului subprefect, Gheorghe Dorel Banu, care a ocupat două funcţii publice în acelaşi timp. Sesizările prefectului Munteanu se bazează pe rezultatele unui control efectuat luna trecută de Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Potrivit prefectului Codrin Munteanu, fostul prefect a semnat, în noiembrie 2008, un contract de achiziţionare, instalare şi întreţinere a unui sistem de supraveghere video pentru Serviciul public de permise şi înmatriculări, Serviciul paşapoarte şi Prefectura Covasna, cu o firmă care nu este autorizată să desfăşoare astfel de activităţi.

„Nu a existat niciun proiect şi contractul s-a atribuit direct unei firme, care nu avea avizul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului”, ne-a declarat Codrin Munteanu. Prefectul a adăugat că a fost plătită fără a fi recepţionată. „S-au plătit 27.700 de lei, cu TVA” a declarat Munteanu, care a menţionat faptul că, pentru aceeaşi lucrare, Consiliul Judeţean Covasna a plusat cu aproape 17.000 de lei, în baza unui protocol cu prefectura.

„Adunate cele două sume depăşesc 10.000 de euro, sumă peste care trebui organizată licitaţie publică”, ne-a spus Codrin Munteanu. În acest caz, prefectul Munteanu a sesizat şi Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. „Banii au venit târziu, trebuiau cheltuiţi”

Fostul prefect, Gyorgy Ervin, ne-a declarat că sistemul de supraveghere se impunea după ce a fost retrasă paza umană. „Banii au venit târziu, trebuiau cheltuiţi. De achiziţie s-a ocupat compartimentul de specialitate din prefectură şi nu aveam de unde să ştiu că firma nu este autorizată să opereze cu sisteme de supraveghere”, se explică actualul subprefect Gyorgy Ervin.

Firma care a instalat sistemele de supraveghere se numeşte Producţie Servicii şi Comerţ „Telecom Service” SRL, din Sfântu Gheorghe, şi se ocupă în special cu comercializarea şi întreţinerea de electrocasnice.

Subprefect şi director în acelaşi timp

Cealaltă plângere formulată de prefectulu de Covasna vizează faptul că fostul subprefect, Gheorghe Dorel Banu, a fost plătit timp de 32 de zile şi ca subprefect şi ca director adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. „Cele două funcţii incompatibile s-au suprapus, timp de 32 de zile, prejudiciul estimat fiind de 7.200 de lei”, ne-a declarat Codrin Munteanu.

În replică, Banu susţine că este vorba despre o neînţelegere legată de perioada de preaviz de la preluarea, respectiv predarea funcţiei de subprefect. „E o suprapunere de zile, dacă s-a greşit şi am încasat mai mult decât trebuia, o să dau banii înapoi”, afirmă fostul subprefect.  Soft de 20.000 de lei, neinstalat Seria neregulilor constatate de Corpul de control al MAI continuă cu achiziţionarea unui soft pentru prefectură, dar care nu a mai fost instalat. „S-a cumpărat un soft cu 20.000 de lei şi nu a fost folosit nicodată pentru că nu este instalat”, susţine prefectul Munteanu. 

Fostul subprefect, Gyorgy Ervin, spune că programul privind circulaţia actelor în instituţie, nu a fost folosit pentru că registratoarea s-a pensionat. „Softul funcţionează, dar nu are cine să-l utilizeze pentru că nu a mai fost scos postul la concurs”, s-a justificat Gyorgy Ervin.

Pe de altă parte, Gyorgy Ervin este acuzat că, înainte de a preda funcţia de prefect, a distrus peste 70 de hotărâri de consilii locale, pe care nu le-a atacat în instanţă, aşa cum îi solicitase compartimentul juridic al instituţiei. „S-au adunat multe hârtii în patru ani, nu mi-a zis nimeni că trebuie să le păstrez şi le-am dat foc”, se scuză fostul prefect Gyorgy. 

Printre documentele distruse se afla şi o hotărâre a consiliului local Chichiş, prin care firma GTG Com Turism SRL, administrată de soţia lui Gyorgy Ervin, primea gratuit un spaţiu în care să-şi continue activitatea de furnizare de servicii de televiziune prin cablu.

În schimb, fostul prefect susţine că iniţiativa i-a aparţinut Primăriei Chichiş pentru că firma intenţiona să se retragă din localitate din caza costurilor mari de furnizare a serviciilor de cablu.

Cheltuieli personale, decontate la prefectură O altă chestiune din raportul Corpului de Control MAI se referă la deconturile făcute de fostul subprefect, Gabriel Nicolae Siminiceanu, care se deplasa la Bucureşti pentru a-şi completa studiile, dar deconta chetuielile la prefectură, cu delegaţii de la diverse ministere.

Potrivit prefectului Codrin Munteanu, prejudiciul în acest caz este de aproximativ 5.000 de lei.

De altfel, cazul este cercetat deja de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Ne puteți urmări și pe Google News