Act public de amploare în Polonia. Protestatarii solicită modificarea unei legi controversate
- Otilia Matei
- 16 mai 2016, 08:41
Activiştii susținuţi de Biserica Catolică doresc ca Parlamentul să permită avorturile numai în contextul în care viaţa mamelor este în pericol, dar doar dacă nu mai există şi alte soluţii.
Grupurile anti-avort au organizat marșuri în Polonia pentru a solicita interzicerea aproape totală la a avorturilor. Mişcarea a primit şi susţinerea totală a Bisericii Catolice.
Actuala lege adoptată în 1993 interzice orice formă de avort cu excepția sarcinilor care rezultă din viol sau incest, prezintă un risc pentru sănătatea mamei, sau în cazul în care fătul prezintă malformaţii grave.
Acum activisti susținuți de biserica catolică doresc să depună proiectul de lege în parlament, care ar permite avortul numai atunci când este necesar pentru a salva viaţa unei femei. Propunerea ar crește, de asemenea, pedeapsa maximă cuînchisoare pentru persoanele care efectueaza avorturi neautorizate de la doi ani la cinci.
"Astăzi solicităm autorităților de stat pentru a garanta protecția juridică deplină a copiilor nenăscuți", a declarat Paweł Kwaśniak, preşedintele unui ONG anti-avort ONG.
Petiția are nevoie de 100.000 de semnături pentru a fi citită de către Parlament. Organizatorii au declarat că vor continua să adune semnături până la sfârșitul lunii iunie.
Cu toate acestea, un sondaj de opinie publicat în martie a arătat că 51% dintre polonezi doresc o lejeritate mai mare în ceea ce priveşte legea privind avorturile.
Trei foste prime doamne poloneze au denunțat proiectul de lege cetățeanului , insistând asupra faptului că înăsprirea legii avorturilor va duce la “agravarea tragedia femeilor".
Mai puțin de 2.000 de avorturi legale au loc în Polonia, în fiecare an. Nu există statistici oficiale privind numărul de avorturi ilegale effectuate sau asupra numărului de femei care călătoresc în străinătate pentru astfel de proceduri, dar organizațiile pentru drepturile femeilor estimează că ar fi vorba de 100.000 - 150.000 cazuri pe an.