Act de PROMISIUNE CIVICĂ, asumat de CJ Constanța și CJ Tulcea, de Centenarul Marii Uniri

Act de PROMISIUNE CIVICĂ, asumat de CJ Constanța și CJ Tulcea, de Centenarul Marii Uniri

Consilierii județeni din Constanța și Tulcea au aprobat prin vot, marți după amiază, într-o ședință comună solemnă și în premieră, un act de promisiune civică prin care, în anul Centenarului Marii Uniri, se obligă să își acorde sprijin reciproc pentru realizarea unor proiecte pentru Dobrogea.

Peste 200 de persoane, consilieri județeni, primari, parlamentari, prefecți ai județelor Constanța și Tulcea au fost prezenți, astăzi, la invitația Consiliului Județean Constanța, la o ședință solemnă convocată pentru votarea unui singur punct de pe ordinea de zi. Semnarea unui act de promisiune civică prin care judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea se vor obliga să îşi acorde sprijin reciproc în realizarea unor proiecte comune, în vederea dezvoltării regiunii Dobrogea. “Suntem generația care deschide cartea de istorie la pagina 100. Revenirea Dobrogei la țară nu a fost o anexare ci o revenire la Patria Mamă. Marea Unire a fost o faptă istorică a națiuni române nu o victorie militară..Propun ca actul de promisiune civică să fie aprobat ca să devin a forță și motivația noastră pentru pregătirea veacului următor,” s-a adresat președintele, CJ Constanța, Horia Țuțuianu, aleșilor din cele două județe.

 

Pe lângă urările de “La mulți ani” adresate dobrogenilor, președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a fost cel care a amintit de comunitățile etnice din Dobrogea și de armonia în care au convie’uit: “În urmă cu 140 de ani, Carol I adresa ostaşilor Proclamaţia către dobrogeni, prin care încuraja toleranţa şi prietenia dintre etnii: „Soldaţi! Azi veţi pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! În această nouă Românie veţi găsi o populaţiune care, în cea mai mare parte, este deja românească. Însă veţi găsi şi locuitori de alt neam şi credinţe. Între ei veţi găsi mahomedani, ale căror obiceiuri se deosebesc de ale noastre. Vă recomand cu deosebire să respectaţi credinţa lor. Fiţi în mijlocul noilor voştri concetăţeni anteluptători ai legalităţii şi ai civilizaţiei Europei.” Horia Teodorescu și-a exprimat convingerea că “acum, în plină modernitate, întrunim toate atributele pentru a face cinste înaintașilor noștri și pentru a le duce mai departe, cu aceeaşi demnitate, misiunea și idealurile de prosperitate, unitate şi comuniune etnică.”

 

Actul de promisiune civică a fost citit de administratorul județului Constanța, Mirela Matichescu.  Ea a prezentat lista proiectelor pentru care consilierii județeni din Tulcea și Constanța se vor ajuta reciproc pentru Dezvoltarea Regiunii Dobrogea: “Drumul expres DX8 care va lega Constanța de Tulcea, Tulcea de Brăila, de podul de peste Dunăre și mai departe de viitoarea Autostradă Brăila – Galați – Buzău; Construirea Spitalului Regional Constanța, Modernizarea, dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor oferite de Administrația Portuară Constanța; Construirea Podului suspendat peste Dunăre, în zona Jijila (Tulcea) – Brăila, un proiect strategic de importanță majoră nu numai pentru județele Tulcea și Constanța, ci pentru întreaga țară, care va asigura conexiunea viitorului drum expres Constanța – Tulcea – Brăila, peste fluviu, spre Moldova; Modernizarea Aeroportului Delta Dunării Tulcea, singura poartă aeriană cu acces direct spre Rezervația Biosferei; Modernizarea Portului Tulcea, singura poartă de acces spre localitățile izolate din Delta Dunării.“

Senatorul de Constanța, Nicolae Moga, a propus alte două proiecte importante pentru viitor. Crearea unei infrastructuri care să asigure alimentarea cu gaze a tuturor localțitățilr din Dobrogea precum și transformarea Universității Ovidius din Constanța în universitate multiculturală. Actul de promisiune civică a fost aprobat în unanimitate de voturi fiind semnat de președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, și de președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu. Documentul a fost încheiat în trei exemplare. Unul va fi așezat în “zidirea cea mare” a sălii de ședințe Remus Opreanu,  a CJ Constanța, al doilea va fi așezat la sediul CJ Tulcea, iar al treilea va fi păstrat în Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.