Acordul semnat cu Eurotransplant nu rezolvă pe loc problema bolnavilor de plămâni | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Acordul semnat cu Eurotransplant nu rezolvă pe loc problema bolnavilor de plămâni | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Grație campaniei EVZ, autoritățile par să se fi mișcat: au reușit să convingă Eurotransplant să repornească programul pentru pacienții români care au nevoie de plămâni și care au deja fonduri alocate pentru intervenții la clinica din Viena. Dar asta nu rezolvă, într-o clipă, toate problemele, explică pacienții

Reluarea acordului cu Eurotransplant este doar primul pas spre salvarea vieților bolnavilor români care au nevoie de transplant de plămâni. Parafarea unui acord nu înseamnă că pacienții pleacă acum la Viena și că vor fi urcați direct pe masa de operație. „În primul rând, trebuie să confirme și Viena că se reîncep procedurile. Apoi, să știți că noi, pacienții, va trebui să ne refacem analizele, măcar unele dintre ele, pentru că nu ai aceiași parametri ca acum o lună. Iar medicii de la AKH operează doar dacă au toate analizele la zi”, ne explică unul dintre românii care așteaptă de patru ani să primească plămâni noi.

Tot el ne spune și că, chiar dacă are deja fondurile alocate de la Ministerul Sănătății, va mai trebui să treacă prin câteva proceduri.

Procedurile pre-transplant sunt complicate

„La clinica din Viena sunt, practic, două liste pentru transplantul de plămân: una pe care sunt incluși posibilii pacienți și una activă, cu cei care așteaptă să fie operați. Cei de pe lista posibilă trebuie să mai facă investigații, să mai îndeplinească anumiți parametri. Doar dacă medicii de acolo decid că pacientul îndeplinește toate criteriile, acesta este trecut pe lista activă”, ne spune pacientul.

Găsirea organului compatibil durează

Acesta este momentul în care începe căutarea plămânilor de care are nevoie. Și n-or să găsească organ peste noapte. Întrucât donatorul și pacientul trebuie să aibă aceleași caracteristici.

„Trebuie să găsească un donator cu aceeași grupa sangvină, aceeași dimensiune a cutiei toracice etc. Multe alte lucruri trebuie să se potrivească. Iar asta poate dura și un an dacă, spre exemplu, ai o grupă de sânge mai rară. Abia când găsesc organ compatibil, mă sună doctorul român din echipa de la Viena și mă întreabă dacă pot să ajung în maximum 2-3 ore la cel mai apropiat aeroport. Că nu pleci la Viena cu o cursă de pasageri. AKH trimite un avion medical, special echipat, care te preia de pe aeroport și te duce acolo. Dacă pot să ajung rapid la aeroport, plec la Viena”, detaliază pacientul.

Odată ajuns în capitala Austriei, se face transplantul, cât mai repede posibil, pentru că organele donate „expiră”.

„Da, au un termen de valabilitate. Care e mic. Organul trebuie să fie viabil. Apoi, stai în spital o lună sub strictă observație. După care, încă vreo 2-3 luni faci recuperare. Adică îți găsești o gazdă la Viena, pe care o plătești din buzunarul propriu, și, o dată la 2-3 zile, te duci la clinica AKH, pentru tratament, analize și ce-o mai fi. Pe urmă o să te duci anual la control tot la Viena”, povestește omul. „Nu e așa ușor cum vor ei să pară, e un proces complicat și de lungă durată”, conchide bărbatul.