Acordul privind grâul ucrainean a fost prelungit cu două luni

Sursă: Yulia Khvosch | Dreamstime.com

Acordul care a permis exportul de grâu din porturile ucrainene printr-un coridor sigur de la Marea Neagră a fost prelungit cu încă două luni, a anunțat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după cum a relatat televiziunea de stat turcă TRT.

Acordul grâului de la Marea Neagră "este gata să fie prelungit", Rusia fiind de acord să rămână în acest acord pentru moment, a relatat anterior "Bloomberg", citând oficiali turci.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a mulțumit președintelui rus Vladimir Putin pentru sprijinirea eforturilor Ankarei de a extinde acordul privind exportul de grâu ucrainean și a spus că Turcia va face tot posibilul pentru implementarea acordului.

Acordul, semnat la Istanbul în iulie anul trecut de Rusia și Ucraina cu medierea Turciei și a Națiunilor Unite, fusese deja reînnoit de două ori înainte ca prelungirea ulterioară să fie decisă miercuri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat prelungirea cu două luni a acordului cu Ucraina privind grâul, precizând însă că "inegalitățile" beneficiilor pentru părți vor trebui "corectate cât mai repede posibil", au relatat agențiile de presă ruse. Moscova s-a plâns întotdeauna că o parte referitoare la ridicarea restricțiilor pentru exporturile de cereale și îngrășăminte rusești nu a fost niciodată respectată în punerea în aplicare a acordului.

Un nou acord în privința grâului din Ucraina

"Odată ce acordul cu grâu a fost deblocat, va continua să fie valabil până pe 18 iulie. Lumea va continua să primească produse ucrainene datorită eforturilor partenerilor noștri - Turcia și ONU. Suntem recunoscători partenerilor", a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Aleksandr Kubrakov. "Salutăm continuarea inițiativei, dar subliniem că aceasta trebuie să funcționeze eficient. Pentru a face acest lucru, trebuie să eliminăm problemele pe care Rusia le creează de câteva luni. Sperăm că partenerii vor face tot posibilul pentru ca acordul să funcționeze și ca Rusia să nu mai folosească mâncarea ca armă și ca șantaj", adaugă Kubrakov.

"Le suntem recunoscători partenerilor noștri pentru poziția fermă, deoarece acordul trebuie să funcționeze în continuare în condițiile semnate de toate părțile. De menționat că inițiativa asupra grâului a fost și este valabilă, în condițiile în care a fost prelungită în martie cu 120 de zile, până pe 18 iulie", a scris Kubrakov pe Facebook. "Până în prezent, 30,4 milioane de tone de produse agricole au fost deja trimise unde este nevoie în lume. De la jumătatea lunii aprilie, Rusia a început fără temei să limiteze activitatea inițiativei, iar din mai, de fapt, a blocat-o, refuzând să înregistreze o nouă flotă și efectuarea de inspecții în porturile ucrainene. Aproape 70 de nave așteaptă în apele teritoriale turcești, 90% sunt pregătite să livreze produsele agricultorilor noștri în lume", a subliniat viceprim-ministrul.

54% din produsele agricole exportate de Ucraina în ultimele zece luni, egale cu 30,2 milioane de tone, au fost transportate cu navele din cele trei porturi de la Marea Neagră incluse în acordul ONU privind grâul; o măsură care a adus o gură de aer proaspăt economiei Kievului și a atenuat riscul unor tensiuni la prețul pâinii, care ar fi putut provoca instabilitate în zonele în curs de dezvoltare, puternic dependente de importurile din zonele de război, a dezvăluit Centrul de Studii Divulga, care a elaborat datele ONU și ale Ministerului Agriculturii de la Kiev privind rutele produselor agricole, care au părăsit Ucraina de la semnarea "Black Sea Grain Initiative". Intrând în detalii, jumătate din total este porumb, 26,9% grâu, 5,5% făină de floarea soarelui și 5,1% ulei de floarea soarelui.

Ce țări au avut câștig

China cu 7 milioane de tone de produse, egale cu 23,2%, este țara care a beneficiat cel mai mult de "Black Sea Grain Initiative"; urmată de Spania (5,4 milioane de tone, egale cu 18%) și Turcia (3,1 milioane de tone de produse, egale cu 10,2%). Italia, însă, cu 2 milioane de tone (6,7%) este pe locul al patrulea în acest clasament, înaintea Olandei, Egiptului, Bangladeshului, Israelului, Portugaliei și Tunisiei. Concret, 1,3 milioane de tone de porumb, 427.000 de tone de grâu, 127.000 de tone de boabe de soia și 100.000 de tone de ulei de floarea-soarelui au sosit din august 2022.

"Sunt cantități mari de produse agricole, a căror absență este un motiv pentru a dezechilibra puternic piețele, așa cum s-a experimentat în lunile care au precedat acordul din iulie, această puternică livrare de grâu, porumb, ulei de floarea soarelui în ultimele luni a evitat riscul unei noi "primăveri arabe" care, după cum ne vom aminti, a fost declanșată de creșterea prețului pâinii", a explicat Felice Adinolfi, directorul Centrului de Studii Divulga.

sursa: RADOR / ansa.it