NATO a ridicat nivelul de alertă pentru poliția aeriană. MApN condamnă manevrele agresive ale avioanelor rusești din Marea Neagră

NATO a ridicat nivelul de alertă pentru poliția aeriană. MApN condamnă manevrele agresive ale avioanelor rusești din Marea NeagrăAlertă în Marea Britanie. Sursa foto. Twitter

NATO a ridicat alerta pentru patrulele de poliție aeriană care își desfășoară activitatea în vecinătatea teritoriului Rusiei. Măsura a fost luată după ce un avion de vânătoare rusesc a interceptat periculos o aeronavă poloneză de tip L410 Turbolet, deasupra Mării Negre.

Unităţile de poliţie aeriană ale NATO au fost plasate la un nivel superior de alertă, după incidentul care s-a petrecut vineri deasupra Mării Negre. Decizia a fost luată, la nivelul NATO, după ce un avion polonez, L410 Turbolet a fost interceptat periculos de o aeronavată SU-35. Avionul polonez efectua o misiune în cadrul misiunii Frontex și a fost nevoit să aterizeze de urgență pe aeroportul militar de la Mihail Kogălniceanu.

„Detaşamentele de poliţie aeriană ale NATO au fost plasate în alertă sporită ca răspuns faţă de manevrele periculoase efectuate de un avion militar rus în apropierea unui avion polonez al Frontex deasupra Mării Negre, aproape de România”, a declarat un oficial NATO, luni dimineață, sub protecția anonimatului.

Potrivit spuselor acestuia, NATO „rămâne vigilentă” în continuare, în contextul agresivității pe care o demonstrează avioanele militare dinRusia.

Incidentele între forțele aeriene ruse și NATO s-au înmulțit

Poliţiştii de frontieră polonezi, avionul rus „a intrat fără niciun contact radio în zona de operaţiuni desemnată de România” și a efectuat „manevre agresive şi periculoase, apropiindu-se de trei ori de avionul poliţiei de frontieră poloneze fără (respectarea) distanţei de siguranţă necesare”.

Avionul rus a zburat „chiar prin faţa aeronavei” poloneze, intersectând traiectoria acesteia la o distanţă estimată la „aproximativ 5 metri”. În urma acestei apropieri au fost provocate turbulenţe semnificative, astfel că piloţii polonezi au pierdut pentru scurt timp controlul avionului. Aparatul a fost nevoit, astfel, să aterizeze în siguranţă în România.

Incidentele de acest fel, în care sunt implicate avioane ruse şi aeronave ale ţărilor NATO, s-au înmulţit în ultimii ani. Acest lucru s-a întâmplat chiar înainte ca Rusia să declanșeze invazia din Ucraina, în februarie 2022. Astfel de incidente au avut loc adesea în Marea Baltică, dar şi în Marea Neagră şi în alte părţi, notează AFP.

MApN a reacționat după incident

MApN a calificat drept „complet inacceptabilă” conduita „agresivă a aeronavei militare aparţinând Federaţiei Ruse manifestată împotriva unei aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită să monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre”.

„Vineri, 5 mai, o aeronavă de tip L410 Turbolet din dotarea Poliţiei de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliţia de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spaţiul aerian internaţional, a fost interceptată, în jurul orei 13:20, la aproximativ 60 de km Est de spaţiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35. Manevrele agresive şi periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federaţiei Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulenţe şi dificultăţi majore în controlul acesteia”, a informat sâmbătă, într-un comunicat, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) de la Bucureşti.

Sursa citată a menţionat că două avioane de luptă române şi două spaniole au fost pregătite să intervină. Decolarea acestora nu a fost necesară deoarece aeronava poloneză a reușit să aterizeze în siguranţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News