Organizația Națiunilor Unite a ajuns la un consens și a decis ca apele internaționale să fie protejate în fața agresiunilor de orice fel, în principal al acțiunilor de poluare. Noțiunea de apărare se referă la ecologie, dar și la biodiversitate.
ONU a adecis prin consens ca apele internaționale să fie protejate, față de orice tip ce agresiune a mediului.
Secretarul General al ONU a vorbit despre un acord istoric, care va da o nouă șansă la viață speciilor de pești, și de plante care populează mările și oceanele lumii.
”Oceanul este forţa vitală a planetei noastre. Azi aţi insuflat o nouă viaţă şi o nouă speranţă ca oceanul să aibă o şansă să se bată. Este un acord istoric”, a comentat secretarul general al ONU Antonio Guterres.
Rusia s-a opus acestui acord. Diplomații prezenți la New York au comentat despre noile obligații din tratat, ca fiind inacceptabile.
Potrivit legilor internaționale, apele internaționale sunt cuprinse de la limita zonelor economice exclusive, adică de la țărm, pe o distanță în larg de 370 de kilometri.
Aceste ape internaționale au suprafață totală de peste 60 la sută din cea a Pământului.
Vor fi create zone marine protejate
Potrivit ONU, în cadrul acestor ape internaționale, de exemplu în mijlocul Oceanului Pacific, cel mai mare din lume, pot fi create zone zone protejate.
În timpul mandatului de secretar general, Guterres s-a axat mult pe problema oceanelor și a poluării acestora.
Tratatul de protejare a biodiversității în apele din afara granițelor naționale, cunoscute sub numele de marea liberă, care acoperă aproape jumătate din suprafața Pământului, a fost în discuție timp de peste 20 de ani, deoarece eforturile de a ajunge la un acord au fost în mod repetat blocate. Dar în martie, delegații la o conferință interguvernamentală stabilită de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2017 au convenit asupra unui tratat.
Ce prevede noul tratat
Noul tratat se află sub incidența Convenției ONU privind dreptul mării, care a intrat în vigoare în 1994, înainte ca biodiversitatea marină să fie un concept bine stabilit. Acesta va fi deschis pentru semnături la 20 septembrie, în timpul reuniunii anuale a liderilor mondiali din cadrul Adunării Generale, și va intra în vigoare după ce va fi ratificat de 60 de țări.
Tratatul va crea un nou organism care va gestiona conservarea vieții oceanice și va stabili zone marine protejate în marea liberă. De asemenea, acesta stabilește reguli de bază pentru efectuarea de evaluări ale impactului asupra mediului pentru activitățile comerciale din oceane.
Secretarul general Antonio Guterres le-a spus delegaților că acordul vine într-un moment critic, în condițiile în care oceanele sunt amenințate pe mai multe fronturi.
Schimbările climatice perturbă tiparele meteorologice și curenții oceanici, cresc temperatura mărilor ”și alterează ecosistemele marine și speciile care trăiesc acolo”, a spus el, iar biodiversitatea marină ”este atacată de pescuitul excesiv, de exploatarea excesivă și de acidificarea oceanelor”.
”Peste o treime din stocurile de pește sunt exploatate la niveluri nesustenabile. Iar noi ne poluăm apele de coastă cu substanțe chimice, materiale plastice și deșeuri umane”, a mai spus șeful ONU, citat de Yahoo.