Vestea cea mare despre electrocasnice. Nu te va mai costa totul atât de mult
- Alexandru Stan
- 4 februarie 2024, 18:11
Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind directiva care promovează repararea bunurilor defecte sau defecte, cunoscută și sub numele de directiva privind dreptul la reparare (sau R2R). Legislația convenită astăzi va facilita consumatorilor să solicite repararea în locul înlocuirii, făcând accesul la serviciile de reparații mai ușor, mai rapid, transparent și mai atractiv.
Consiliul și Parlamentul European au ajuns astăzi la un acord provizoriu privind directiva care promovează repararea electrocasnicelor defecte sau defecte, cunoscută și sub numele de directiva privind dreptul la reparare.
Legislația convenită astăzi va facilita consumatorilor să solicite repararea în locul înlocuirii, făcând accesul la serviciile de reparații mai ușor, mai rapid, transparent și mai atractiv.
Acord pentru reducerea deșeurilor
Acordul provizoriu se aplică tuturor produselor cu cerințe de reparare în legislația UE, stabilește o obligație de reparare pentru producătorii de electrocasnice cu cerințe de reparare, stabilește un formular european de informare care oferă consumatorilor date cheie privind serviciul de reparare și unifică platformele naționale de informare privind repararea într-o platformă online europeană.
Alexia Bertrand, secretar de stat belgian pentru buget și protecția consumatorilor, declară:
„Cu acordul de astăzi, Europa face o alegere clară pentru reparare în loc de eliminare. Prin facilitarea reparării bunurilor defecte, nu numai că le dăm o nouă viață produselor noastre, dar și creăm locuri de muncă de bună calitate, reducem deșeurile, limităm dependența noastră de materii prime străine și protejăm mediul înconjurător”.
Este mai ușor să arunci electrocasnice decât să repari
Foarte des, când aspiratorul, mașina de spălat vase, o mașină de cafea sau orice alt produs se strică sau este defect, este mai ușor să-l arunci și să cumperi unul nou decât să-l repari, mai ales când garanția legală a expirat.
Directiva asupra căreia colegiuitorii au convenit astăzi creează stimulente pentru consumatori să prelungească durata de viață a produsului prin repararea acestuia, ceea ce, la rândul său, va stimula sectorul reparării, va reduce deșeurile și va promova modele de afaceri mai durabile.
Pentru a realiza acest lucru, directiva propune un nou set de instrumente pentru a face repararea mai atractivă pentru consumatori. Acestea includ:posibilitatea ca consumatorii să solicite producătorilor să repare produsele care sunt tehnic reparate în conformitate cu legislația UE (de exemplu, mașini de spălat, aspiratoare sau telefoane mobile) un formular european de informare privind repararea pe care reparatorii îl pot oferi consumatorilor, cu informații clare, cum ar fi condițiile de reparare, timpul necesar pentru finalizarea lucrărilor, prețurile, produsele de înlocuire etc..
Acordul ajută la diminuarea poluării în Europa
Acordul provizoriu convenit astăzi de Consiliu și Parlament menține dreptul consumatorului de a alege între reparare și înlocuire atunci când un produs este defect sau defect. Acordul susține, de asemenea, obiectivele generale ale directivei, dar introduce unele îmbunătățiri privind domeniul de aplicare, obligația de reparare, conținutul formularului de informare, platforma online.
Acordul provizoriu păstrează domeniul de aplicare al directivei pentru acele produse pentru care legislația UE stabilește cerințe de reparabilitate (de exemplu, mașini de spălat, mașini de spălat vase, frigidere sau aspiratoare). În viitor, Comisia poate introduce cerințe de reparabilitate pentru produse noi, prin intermediul regulamentului privind ecodesignul, care vor fi apoi adăugate la lista produselor acoperite de directiva R2R.
Acordul obligă producătorii să furnizeze informații privind piesele de schimb pe site-ul lor web, să le pună la dispoziția tuturor părților din sectorul reparării la un preț rezonabil și să interzică practicile care împiedică utilizarea pieselor de schimb de mână a doua sau imprimate 3D de către reparatorii independenți.Obligația de reparare și libertatea de alegere