Achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu. Motivarea Instanței Supreme

Achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu. Motivarea Instanței SupremeDisidentul Gheorghe Ursu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis achitarea a doi foști ofițeri de securitate, acuzați că l-au torturat pe fostul disident anticomunist Gheorghe Ursu. Decizia de achitare a stârnit vii reacții în cazul opiniei publice din România.

După achitare, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a emis un comunicat de presă în care critică foarte dur decizia judecătorilor de la ICCJ, prin care cei doi foști ofițeri de securitate acuzați că l-au torturat pe Gheorghe Ursu, au fost achitați.

”Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă tristețea, stupoarea și revolta în legătură cu decizia achitării, de către judecătorii Curții Supreme, a foștilor lucrători ai aparatului de represiune al statului comunist, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985”, se arată în comunicatul emis de IICCMER.

Instanța supremă reacționează

La scurt timp, Instanța Supremă a reacționat și a pus la dispoziție motivele anonimizate ale judecătorilor care au stat la baza acestei decizii.

Foarte rar, ICCJ dispune din oficiu publicarea unei decizii, fie ea și anonimizată, semn că decizia de achitare a stârnit reacții chiar și în interiorul acestei instanțe.

Înalta Curte de Casație și Justiție reamintește că judecătorii învestiți cu soluționarea unei cauze au obligația legală de a se pronunța numai în conformitate cu dispozițiile legii și în raport cu faptele stabilite exclusiv pe baza probatoriului administrat în cauză. Împrejurările că nicio cauză nu are o soluție dinainte stabilită, că rezultatul procesului nu depinde de cât de populară sau impopulară ar fi el sub aspect social, și că stabilirea adevărului judiciar se face exclusiv pe baza probelor administrate în cauză, cu respectarea tuturor garanțiilor procedurale, nu pot fi considerate decât expresia funcționării statului de drept și constituie unul dintre aspectele care diferențiază fundamental un regim democratic de orice formă de totalitarism”, se arată în comunicat ICCJ.

Critica este binevenită

Președintele ICCJ, judecătorul Corina Corbu a semnat comunicatul de presă, prin care se încearcă explicarea deciziei de achitare a celor doi ofițeri de securitate.

Judecătoarea Corbu a mai declarat că a luat decizia a de a publica considerentele care au stat la baza deciziei de achitare, pentru ca toți cei interesați să vorbească în cunoștință de cauză.

”Dincolo de aceste aspecte, dezbaterea publică a oricăror chestiuni, inclusiv critica adusă instituțiilor publice sau deciziilor acestora este legitimă într-o societate democratică, fiind însă important ca orice persoană interesată să poată avea acces, în măsura în care dorește, la datele necesare pentru a-și face propria apreciere. Este totuși esențial ca formatorii de opinie, în special oamenii politici sau reprezentanții diferitelor instituții sau organizații publice, să manifeste consecvență în ceea ce privește modul în care se raportează la aceste principii fundamentale de funcționare a justiției în cadrulcomunicării publice”, se mai arată în comunicatul ICCJ.

Aceste considerente pot fi găsite pe site-ul ICCJ, la rubrica media/comunicate de presă.