Aceste băuturi nu au remedii. Sunt nocive pentru organism și răul nu poate fi îndreptat

Aceste băuturi nu au remedii. Sunt nocive pentru organism și răul nu poate fi îndreptatSursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit unui studiu recent realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health, avantajele activității fizice nu depășesc riscurile de boli cardiovasculare asociate cu consumul de băuturi îndulcite cu zahăr.

Băuturi care fac ravagii. Coautor al studiului a fost Jean-Philippe Drouin-Chartier, profesor la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității Laval. Sursa predominantă de zaharuri adăugate în dieta nord-americanilor o reprezintă băuturile îndulcite cu zahăr.

Consumul acestora este legat de un risc crescut de boli cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial „Campaniile de marketing ale acestor băuturi prezintă frecvent imagini cu persoane energice care le sorb. Aceasta implică faptul că a consuma băuturi zaharoase nu dăunează sănătății dacă faceți exerciții fizice regulate. Studiul nostru a urmărit să evalueze această teorie”, afirmă Drouin-Chartier.

Băuturi care afectează organismul

Cercetătorii au folosit pentru acest studiu două cohorte, totalizând aproximativ 100.000 de adulți, care au fost urmăriți timp de aproximativ 30 de ani. Indiferent de nivelul de activitate fizică, datele indică faptul că persoanele care au consumat băuturi îndulcite cu zahăr de mai mult de două ori pe săptămână au prezentat un risc crescut de boli cardiovasculare.

zahar

Depedența de zahăr. Care sunt primele simptome. Sursa: Airborne77 | Dreamstime.com

Potrivit studiului, cele 150 de minute de activitate fizică sugerate pe săptămână pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, dar sunt insuficiente pentru a compensa efectele negative ale băuturilor cu adaos de zahăr.

„Activitatea fizică reduce la jumătate riscul de boli cardiovasculare asociat cu băuturile îndulcite cu zahăr, dar nu îl elimină complet”, afirmă Drouin-Chartier.

Chiar dacă studiul a analizat doar consumul de două ori pe săptămână, există totuși o corelație semnificativă între această frecvență și riscul de boli cardiovasculare.

Riscul de boli cardiovasculare crește și mai mult în cazul unui consum zilnic

Din acest motiv, Drouin-Chartier subliniază importanța abordării omniprezenței băuturilor cu adaos de zahăr în mediul alimentar. Cocktailurile de fructe, limonada și băuturile răcoritoare, carbogazoase (cu sau fără cofeină) intră în această categorie.

Băuturile energizante sunt, în general, îndulcite cu zahăr, deși acest aspect nu a fost abordat în mod specific în cadrul studiului. Băuturile cu îndulcitori artificiali, care sunt oferite frecvent ca înlocuitor al băuturilor îndulcite cu zahăr, nu au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

„Este o idee bună să treceți la băuturile dietetice de la cele îndulcite cu zahăr, deoarece astfel se reduce conținutul de zahăr. Totuși, apa rămâne cea mai bună opțiune, ca băutură”, potrivit lui Drouin-Chartier.

Autorul principal, Lorena Pacheco, cercetător științific în cadrul Departamentului de Nutriție de la Harvard Chan School, a declarat: „Constatările noastre oferă un sprijin suplimentar pentru recomandările și politicile de sănătate publică pentru a limita consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, precum și pentru a încuraja oamenii să atingă și să mențină niveluri adecvate de activitate fizică”.

sursa: sciencedaily.com

Ne puteți urmări și pe Google News