Acesta este riscul de a nu testa în masă: „De la o persoană infectată se ajunge să avem alte 40”

Acesta este riscul de a nu testa în masă: „De la o persoană infectată se ajunge să avem alte 40”

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care ne expunem dacă nu se face testarea în masă.

Adrian Streinu-Cercel este de părere că testarea în masă ne expune unor riscuri uriaşe cu privire la rapiditatea extinedrii infecţiilor, şi spune că în decurs de doar 12 zile, de la o persoană infectată se ajunge să avem alte 40 de persoane infectate: „Din aceste 40 de persoane la 12 zile, noi vedem doar circa 30%, 40%, cele care sunt în strictă relație cu un pacient cunoscut, cele care apar în urma anchetelor epidemiologice”.

„O testare în masă îți aduce date foarte importante cu privire la circulația virusului”

„O testare în masă îți aduce date foarte importante cu privire la circulația virusului și știi exact unde să te adresezi cu măsurile de restricție epidemiologică. Aceste teste rapide nu sunt de o sensibilitate și specificitate absolută, dar îți dau o informație care bate undeva spre 70% din punct de vedere al corectitudinii, ceea ce îți dă timpul necesar în așa fel încât să poți să identifici aceste persoane, să le pui sub tratament și evident că din acel moment ele nu mai transmit sau transmit foarte puțin. Din ce știu eu până în momentul de față, și doctorul Raed Arafat a luat în calcul să achiziționeze astfel de teste rapide și să încerce la nivel populațional să facă o astfel de testare. N-aș putea să spun exat când se va întâmpla acest lucru, dar este pe agenda de lucru a colegilor mei”, a concluzionat specialistul.

În momentul în care nu testezi la nivel general în afara definiției de caz, riști să pierzi peste 60% din potențialii infectați

Medicul a fost întrebat despre cazul din Slovacia şi decizia de a testa în masă: „Este strict legat de modul de transmitere a virusului. Eu am mai spus și cu alte ocazii că de la o persoană infectată, în circa patru zile, vom avea alte trei persoane infectate și tot așa. Astfel, în decurs de 12 zile, practic, de la o singură persoană infectată se ajunge să avem 40 de alte persoane infectate.

Din aceste 40 de persoane la 12 zile, noi vedem doar circa 30%, 40% – cele care sunt în strictă relație cu un pacient cunoscut, cele care apar în urma anchetelor epidemiologice. Foarte important este un studiu pe care l-am citit două zile, și anume că în momentul în care nu testezi la nivel general în afara definiției de caz, riști să pierzi peste 60% din potențialii infectați, ceea ce mi se pare foarte, foarte mult”, a mai declarat medicul în direct pe B1 TV, la emisiunea realizată de Tudor Barbu.