Accizele scad, preturile raman

Accizele scad, preturile raman

Taxa de prima inmatriculare si accizele vor fi calculate, de la anul, la un curs al euro cu 5,28a mai mic decat cel folosit anul acesta.

Scaderea accizei nu se va resimti in buzunarele noastre. La energie electrica va fi o scadere nesemnificativa, iar petrolistii spun ca pretul la pompa depinde de cotatiile internationale. Produse accizabile sunt energia electrica, benzina, motorina, produsele din alcool si tutun.

Accizele din 2007 sunt calculate la cursul din 1 octombrie 2006 (care a fost de 3,5334 lei pentru un euro), iar cele de anul viitor vor tine cont de cursul de luni, de 3,3559 lei pentru un euro, potrivit BNR.

In 2007 si anul trecut, leul s-a depreciat catre sfarsitul lui septembrie, cand se stabileste cursul de referinta pentru calculul acestor taxe. Desi pe parcursul anului, euro a fost cotat la valori de aproximativ 3,2 lei, ajungand chiar la un minim de 3,11 lei (in iulie), moneda europeana a trecut in toamna aceasta pragul de 3,4 lei. Aceasta situatie este pusa de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pe seama crizei financiare internationale.

„Lipsa de lichiditate din strainatate i-a determinat pe multi jucatori sa-si retraga banii din Romania”, spune el. Potrivit calculelor noastre, pana la sfarsitul lunii august, din accize si taxa auto statul a castigat peste 175 de milioane de euro numai pe seama diferentei de curs de schimb.

Nimic schimbat la benzina, curent si tigari

Acciza in scadere va atrage o ieftinire a facturilor la energia electrica. Cu toate acestea, modificarile sunt nesemnificative. Valoarea accizei in 2007 este de 0,26 euro/MWh pentru consumatorii industriali si 0,52 euro/MWh pentru cei casnici.

„Acciza e o mica parte din valoarea facturii, iar la un consum mediu de 100 kWh, ieftinirea e de cativa bani”, ne-a spus Viorel Alicus, director in cadrul Agentiei Nationale de Reglementare in Energie. Pe de alta parte, Ion Lungu, directorul comercial al CEZ Electrica Oltenia, spune ca „acciza nu afecteaza activitatea companiilor, pentru ca banii sunt colectati de la populatie si dati statului”.

Companiile petroliere plateau pentru 1 litru de benzina o acciza de 1,056 lei, iar din ianuarie 2008 vor plati 1,005 lei.  „Da, este un avantaj pentru noi scaderea accizei, dar piata poate fi influentata de mai multi factori”, ne-au spus reprezentantii Rompetrol. Aceeasi parere o are si Petrom, care spune ca preturile pentru populatie vor fi influentate mai mult de cotatiile internationale.

Nici la tigari nu se intrevad ieftiniri. „Nu putem sa ne pronuntam asupra efectelor, mai ales in contextul instabilitatii create de viitoarea modificare a Codului Fiscal prin ordonanta de urgenta”, a explicat Gilda Lazar, director Corporate Affairs la producatorul de tigari JTI Romania.

Ne puteți urmări și pe Google News