Profesorii ar putea primi case de servicu, asigurări medicale speciale – atât pentru ei, cât și pentru familiile lor –, dar și împrumuturi cu dobândă subvenționată de la stat
În cadrul programului „Stategia de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani” – program întocmit de Academia Română –, se stipulează că trebuie acordate facilități dascălilor, pentru ca această meserie să devină una atractivă pentru absolvenții de facultate. „Ofertele” expuse de academicieni vor fi, cel mai probabil, mai atrăgătoare decât cele pe care le va conţine noua lege a Educaţiei, anunţată deja de premierul Sorin Grindeanu şi de ministrul Pavel Năstase.
Case, asigurări medicale şi scutiri de taxe
Mai precis, în programul „Stategia de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani”, academicienii explică faptul că profesorii ar trebui să primească locuințe de serviciu, asigurări medicale speciale, precum și împrumuturi cu dobândă subvenționată de stat, pentru achizițiile de cărți sau calculatoare. Totodată, cei de la Academie mai propun și scutirea de taxe de studiu pentru copiii cadrelor didactice.
Aşteptările Academiei
De asemenea, Academia consideră că după acordarea tuturor acestor facilităţi, finalmente, profesia de dascăl se va transforma într-o meserie extrem de profitabilă, care îi va atrage şi pe tinerii absolvenţi de facultăţi, ceea ce este dezirabil. „Profesia didactică va deveni una dintre cele mai respectate și mai căutate profesii de pe piața muncii și se va situa în primele trei profesii ca atractivitate în sectorul public, dacă cei care vor activa în acest domeniu vor avea și facilități”, susţin academicienii, în documentul citat.
Strategia de Dezvoltare a României în următorii 20 de ani este, în acest moment, în stadiu de elaborare şi discuţii, urmând ca, până în ianuarie 2018, sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis, aceasta să fie aprobată printr-un „acord de îndeplinire de către instituțiile și forţele politice majore ale țării”. (A contribuit Răzvan Gheorghe)
Grindeanu vrea o nouă lege a Educaţiei
Facem precizarea că Ministerul Educaţiei a anunţat, luna trecută, că se pregăteşte pentru o nouă Lege a Educaţiei, care va fi gata până la finalul anului 2017. De altfel, primul care a vorbit despre o astfel de lege a fost chiar premierul Sorin Grindeanu. „Domnul ministru (Pavel Năstase - n. red.) doreşte ca, în viitorul apropiat, să vină cu un nou proiect de lege al Educației. Am vorbit de infrastructură pentru că avem 2000 de școli fără autorizație de funcționare. Avem banii. E prioritate zero!”, a precizat premierul.