Abuzul Temperaturii. Șefii Curții de Apel București au cerut testarea procurorilor și avocaților

Abuzul Temperaturii. Șefii Curții de Apel București au cerut testarea procurorilor și avocaților

Toţi operatorii economici şi instituţiile care au activităţi ce implică accesul persoanelor în interior sunt obligate să ia măsuri pentru verificarea temperaturii corpului. Temperatura maximă este de 37,3 grade Celsius. Această prevedere tinde să devină un subiect de dezbatere, fiindcă poate provoca adevărate drame. Un exemplu ar fi acesta: dacă un elev de clasa a VIII sau a XII sunt depistați în ziua examenului cu o temeperatură de 37,4 sau 37,5, nu li se va permite să intre în sală și să dea proba? Li se stopează viața din cauza unui termometru, care poate fi sau nu capabil de precizie?

Opinia medicului, conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru

Am cerut și opinia unui medic cu experiență cu privire la cât de corectă este testarea aceasta cu termomentru la maximum 37,3 grade Celsius. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European ne-a oferit un răspuns detailat.

”Suntem pe un teren minat. A te baza doar pe termometrizare e o mare eroare ce poate duce chiar la creșterea numărului de cazuri. Sunt cinci motive majore:

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. Sensibilitatea este discutabilă. 4 din 5 pacienți sunt asimptomatici dar contagioși. Ei vor fi introduși în orice colectivitate și vor transmite boala.
  2. La fel și specificitatea. Sunt multe afecțiuni ( și nu neapărat infecțioase- anumite tipuri de cancer, unele medicamente (antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele), unele boli autoimune şi inflamatorii (inclusiv artrita reumatoida şi boala Crohn) și stări fiziologice ce pot duce creșterea temperaturii (temperatura corpului este mai mare seară decât dimineaţă, poate ajunge la 37,1 – 37,2 grade şi toate femeile fertile aflate la ovulaţie au o temperatură bazală mai mare cu 0,4-0,5 grade faţă de zilele dinaintea ovulaţiei, deci în jur de 37,1 – 37,2 de grade, efort fizic intens; erupţia dentară; stres; somn sub 3 ore).
  3. Se creează un falsă senzație de siguranță ce duce la ignorarea sau reducerea măsurilor de igienă individuală și distanțare fizică – avănd drept consecință creșterea ratei de infectare de la cei asimptomatici.
  4. Se creează discriminări majore ( cei cu temperatura crescută vor fi excluși, marginalizați, blamați chiar dacă (!!!) e vorba de afecțiuni minore sau stări fiziologice)
  5. La nivel european se pune problema ce pregătire și cu ce drept se face această manevră medicală aupra cuiva și cum vor fi protejate datele personale ale celui examinat.