Cel puțin două grupuri de oameni care luptă pentru forțele ruse în Ucraina pun sub semnul întrebării afirmațiile Moscovei privind „denazificarea” țării vecine. Deși numărul concret al luptătorilor de extremă dreaptă nu este cunoscut, un raport al serviciului de informații BND, împărtășit cu instituțiile guvernamentale germane și consultat de mai mulți jurnaliști străini, identifică grupările drept Legiunea Imperială Rusă și Rusich.
Cel puțin două grupuri neonaziste luptă pentru forțele ruse în Ucraina, arată un raport confidențial al serviciilor de informații, pus la dispoziția ministerelor din Germania. Implicarea acestor luptători de extremă dreaptă în război face ca motivul aparent al conflictului, așa-numita „denazificare” a Ucrainei, să fie absurd, susțin reprezentanții BND.
Implicarea neonaziștilor în procesul de denazificare
Se crede că ambele grupări - identificate drept Legiunea Imperială Rusă și Rusich - au participat la războiul dintre separatiștii pro-ruși susținuți de Moscova și Kievul, care a izbucnit în estul Ucrainei în anul 2014. Mai multe rapoarte au făcut legătura între Rusich și Wagner, o companie militară privată obscură, legată de Kremlin.
Rusia a trimis trupe în Ucraina pe data de 24 februarie cu scopul declarat de a „denazifica și demilitariza” vecinul său prooccidental, înainte de a-și muta atenția spre estul Ucrainei pentru a doua fază a campaniei militare, de la sfârșitul lunii martie 2022.
Legiunea Imperială Rusă este o ramură paramilitară a mișcării ultranaționaliste Mișcarea Imperială Rusă, pe care Statele Unite au desemnat-o ca organizație teroristă în 2020.
„Nu este clar dacă această decizie (de a se alătura conflictului din Ucraina - n.r.) a fost luată la cererea conducerii ruse sau în consultare cu aceasta”, se arată în analiza BND, citată de ziarul german Der Spiegel.
Legiunea Imperială Rusă și-a anunțat decizia de a intra în operațiuni de luptă în Ucraina la scurt timp după ce liderul său, Denis Gariev, a cerut susținătorilor să „aibă răbdare” la începutul lunii martie 2022, se arată în raportul consultat de jurnaliștii străini. Se crede că Rusich s-ar fi implicat cel târziu la începutul lunii aprilie în război.
Acțiunile Legiunii Imperiale Ruse și ale Rusich în Ucraina
Steagul Mișcării Imperiale Ruse a fost văzut în Ucraina de către jurnaliștii The Guardian la mijlocul lunii martie. Între timp, cotidianul britanic The Times a localizat luptători ai lui Rusich care au trecut în regiunea Harkov din estul Ucrainei, în apropiere de granița cu Rusia, la începutul lunii aprilie 2022.
Se crede că Gariev, adjunctul său și alți doi extremiști de dreapta au fost răniți în lupte, a precizat BND în raportul citat de ziarul german. Fondatorul Rusich, Alexei Milchakov, a fost rănit imediat ce grupul a intrat în Ucraina.
Milchakov și co-fondatorul Rusich, Yan Petrovski, s-au cunoscut la un program de pregătire paramilitară al Mișcării Imperiale Ruse, potrivit The Times. Ambii au fost fotografiați în raportul BND cu un steag cu svastică și salutând hitlerist.
BND a identificat un alt membru al Rusich, Alexander M., ca fiind corespondent militar la postul de televiziune de stat Channel One din Rusia, potrivit sursei citate.